Vårt första växthus för blommor, tomater och chili

Vårt första växthus för blommor, tomater och chili

På våren är det så roligt att blicka fram över en lång skön sommarsäsong med mycket tid ute i trädgården. Under många år har vi pratat om att det skulle vara kul att prova på att odla i ett växthus. Vi har relativt stor trädgård så det finns plats för ett växthus. Men frågan är om vi verkligen tycker att det är kul när vi väl har det på plats? Vi vill inte skaffa oss mer jobb än vi har, men däremot gärna fler roliga saker att göra. Så vi börjar med ett mer provisoriskt växthus som vi kan prova med. Ett spontant beslut som verkar fungera bra som en start för oss växthusosäkra dock odlingsintresserade personer.

Vi köpte det 2,5 m² stora/lilla växthuset på Jula. Växthuset brukade kosta cirka 800 kr men var nu nedsatt till 500 kr.

Nyuppsatt växthus

Växthuset har måtten L190 x B130 x H190 cm och är byggt i en stålkonstruktion med hyllor, inget golv. Det hela ser ut som ett tält av genomskinlig plast med en dörröppning på ena kortsidan. Vi ställde växthuset på en jordig plätt där det tidigare stod en trädgårdsbod.

Interiör i växthuset

Odlingssäsongen har börjat

Vi har sått chili, blommor och tomater inne i små planteringskrukor av tidningspapper som Janne har gjort. Dessa småplantor har fått börja flytta ut i växthuset. Vissa nätter är det fortfarande frost så det känns som test det med. Hittills har plantorna klarat sig.

Växterna har börjat flytta ut i växthuset

Med tanke på mängden chilifröer som vi har sått och trädgårdens mördarsniglar så känns det tryggt med hyllor en bit upp från marken.

Skiftande temperaturer

När solen står på är växthuset varmt och fuktigt. Temperaturen går upp så högt att vi inte riktigt litar på den mätare som vi har lagt in i växthuset.

På nätterna har det som sagt varit frost några gånger och då vet vi inte om det är frost även inne i växthuset eller om dagens värme skyddar luften där inne. Växterna har iallafall inte frusit sönder och vissnat. Så vi håller tummarna.

Spännande!

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 48, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by