Tv-serien Strömsö om trädgårdsplantering

Tv-serien Strömsö om trädgårdsplantering

Varje vår börjar idén om en härlig trädgård spira. Likaså i år och därför svämmar fönsterbrädorna över av små nygroddade fröer. Jag har dock saknat inspiration i TV-program om hur andra gör i sina trädgårdar.

Strömsö är en guldgruva

Av en händelse hittade jag TV-serien Trädgården på Strömsö på SVT Play. Så bra program att jag kände att jag ville se allt de producerat! Grunden i trädgårdsprogrammen var att de på en gård byggde upp en prunkande grön trädgård på en grå torr yta. Under tiden de gör alla steg från att planera och gräva till att så och vattna, filmar de och fikar mellan varven. I varje avsnitt ingår även ett reportage som följer det avsnittets tema. Exempelvis om hur viktiga bin och småkryp är för en trädgård. Till och med en bikupa fick flytta till trädgården.

På SVT Play ligger programmen endast kvar en begränsad tid. Jag letade därför upp programmen på ursprungskällan, Yle, finsk tv.

Där har vi en guldgruva av programmen om trädgården på Strömsö. Här tycker jag att Yle verkligen har lyckats med att använda sitt material på både pedagogiskt och inspirerande sätt.

På sajten erbjuder de förutom programmen massor av inlägg med extramaterial tydligt och trevligt illustrerat med foton.

Skapa en vacker kryddträdgård

I ett av programmen anlägger teamet en potagere vilket är franska för en kryddträdgård som samtidigt är vacker. Läs bara den här poetiska beskrivningen:

Den klassiska franska köksträdgården, också kallad potagere, är en fröjd för ögat med sina olika mönster, färger och bladformer. I en potagere möter nyttan skönheten.

Här kan du läsa mer om skapandet av den vackra kryddträdgården.

Strömsö är min nya favoritkanal. Jag ser fram till att ha lärt mig nya saker och fått inspiration till att skapa en alldeles särskilt prunkande trädgård i sommar.

Foto: Skärmbild av tv-programmet Strömsö

Detta är inlägg 25, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by