Trerätters middag med vännerna

Trerätters middag med vännerna

När man är egen så bjuds man sällan på kickoff. En inspirerande kickstart kan man dock behöva som en solstråle i vardagen. Så vi samlades på en egen kickoff. Hjärtat i kvällen utgjordes av den fantastiska goda maten. Vi hjälptes åt att tillaga maten, ett fint sätt att ses som rekommenderas.

Tre rätter tillagade med kärlek

Moules mariniére

2 nät blåmusslor
2 stora fänkål
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk smör
persilja, timjan och lagerblad
röd chili
ca halv flaska torrt vitt vin
2–4 dl grädde
pressad citron och/eller vitvinäger
tomatpuré
persilja, grovt hackad
salt och peppar

1. Skölj och skrubba musslorna väl under kallt rinnande vatten. Släng dem som är öppna och som inte stänger sig vid ett lätt knack mot diskbänken.
2. Fräs vitlök, schalottenlök, persiljestjälkar och fänkål med smör i en kastrull som är stor nog att rymma alla musslor.
3. Tillsätt chili, timjan, lagerblad, tomatpuré, vin och grädde. Salta peppra. Puttra under lock. Smaka av med ev vinäger/citron.
4. Tillsätt musslor och höj värmen. Salta efter smak och täck med lock. Låt nu musslorna ångkokas i sitt eget spad ca 4 min tills dom öppnat sig och har fin orange färg. Skaka om då och då.
5. Tag av från värmen. Strö över hackad persilja. Servera genast i djupa skålar med gott bröd till.

Lammkotletter med jordärtskockor och svartvinbärskräm

4 port | tid 35 min

8 lammkotletter
600 g jordärtskockor
1 vitlöksklyfta
25 g smör
50 g ruccola
3 msk svartvinbärsgelé
2 dl crème fraiche
olivolja
salt peppar
citron

1. Sätt ugnen på 225°. Gnid in köttet med salt och peppar.
2. Skala jordärtskockorna och lägg på plåt med lite olivolja och salt. Rosta i ugnen ca 20 min. Vänd med ruccola vid servering.
3. Blanda crème fraiche med svartvinbärsgelé. Smaka av med salt och peppar + ev lite pressad citron.
4. Stek kotletterna i smör och skivad vitlök några minuter.

Stekta plommon med kardemummadoftande mascarpone

4 port | tid 15 min

4 msk flagad mandel
8 plommon
2 msk smör
2 msk råsocker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk balsamvinäger
2 dl mascarpone
1 msk honung
0,5 tsk vaniljfrön från äkta vanilj
eller 1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kardemumma, stött

1. Rosta mandelflagorna gyllene i en torr stekpanna.
2. Klyfta plommonen och stek i smör tillsammans med socker, kanel och vinäger ca 7 min.
3. Blanda mascarpone med honung, vanilj och kardemumma.
4. Toppa med rostad mandel vid servering.

Recepten nedtecknade av Malin Augustsson.

Foto: Kaboompics

Detta är inlägg 87, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by