Tanke och handling på den internationella kvinnodagen

Tanke och handling på den internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år sedan 1910 uppmärksammas den internationella kvinnodagen. Så också igår.

Vad är tanken med kvinnodagen?

Vad ska vi då göra på denna dag? Inte en dag att säga grattis till alla kvinnor (sic!) utan en dag för att uppmärksamma den ojämställdhet under vilken kvinnor lever, arbetar och verkar jorden runt. Mänskliga rättigheter för alla, på kvinnodagen fokuseras närmare bestämt på kvinnors rättigheter. Även i Sverige där ojämlika löner är ett av många exempel på ojämställdhet i vardagen. Vill du läsa artiklar hos om löneskillnader så finns det många hos Nätverket jämställda löner.

Vi säger ofta att det är tanken som räknas men det stämmer inte. En tanke förändrar inget. Däremot när tanken omsätts i handling. För mig är en sådan handling att stå upp för mina och alla kvinnors rättigheter i olika sammanhang. Inte alltid så lätt eller bekvämt. En annan praktisk handling jag gör för kvinnors jämställdhet och ökade livskvalitet är att låna ut mina pengar till mikrolån genom Kiva. Här kan du se min sida på Kiva.org.

Mina lån i Kiva

Hittills har jag lånat ut totalt 156 lån á 25 $ till entreprenörer jorden runt och jag har valt att minst 70 % av mina låntagare ska vara kvinnor. Just nu är de drygt 78 %.

Portfolio över mina lån i Kiva

Orsaken är förutom systerskapet att enligt forskning betalar kvinnor tillbaka sina lån i högre utsträckning än män. När de betalt tillbaka så lånar jag ut pengarna igen. En god cirkel för höjd livskvalitet för människor, inte bara kvinnor.

Så gör jag.

Smycket på foto är av Linda Gustafsson på Smyckorama.

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 9, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by