Tack för Blogg100! Det här lärde jag mig i år

Tack för Blogg100! Det här lärde jag mig i år

Idag avslutas Blogg100 för i år. För hundra dagar sedan den 1 mars var vi hundratals bloggare som antog utmaningen att under hundra dagar se till att dela våra tankar, upplevelser och annat i våra egna bloggar. Nu är vi i mål, grattis till oss alla!

Tack Fredrik Wass för Blogg100!

Upphovsmannen till utmaningen Blogg100 är Fredrik Wass som själv tycker om att blogga och som har bloggat i mer än 10 år. Fredrik förklarar värdet av att delta i Blogg100 såhär:

För att det gör skillnad, framförallt för deltagarna, men förstås lika mycket för läsarna. Har du en glest uppdaterad blogg kommer den få nytt liv igen. Du kommer att få nya läsare och de kommer att återvända oftare. Du kommer att hitta saker att blogga om som du inte ens visste fanns, och du kommer lära dig saker längs vägen.

Jag håller med och vad det betyder för mig kommer jag att berätta i detta avslutande inlägg i årets Blogg100.

Fjärde gången av fem för min del

I år var det femte året som Blogg100 arrangerades och för min egen del var det fjärde året som jag deltog. Läs om mina tidigare erfarenheter här. Den här gången deltog jag med min personliga blogg, den du just nu läser, Spontant upptrampade stigar. Det var nytt för mig som även fast jag har bloggat sedan 2008 inte har bloggat om mina personliga intressen med någon större uthållighet.

Hundra blogginlägg på hundra dagar

Utmaningen går ut alltså på att totalt blogga 100 inlägg på 100 dagar. Jag gillar att ramen är enkel och tydlig, lätt för alla att förstå.

Blogg100 logotyp

Upplägget kan sedan varieras på olika sätt och hur man gör är upp till en själv. Som jag ser det finns det fördelar och nackdelar med de olika uppläggen.

Några väljer att blogga ett inlägg om dagen varje dag i hundra dagar.

+ Regelbundet skrivande ger en rutin. Bloggen är ständigt närvarande då man skriver varenda dag i över tre månader. Man ser till att skaffa sig en tid för dagligt skrivande vilket hjälper en att skriva som en vanlig del av livet.
– Stressande när livet kommer mellan då oro och känslor av misslyckande kan uppstå vilket visas i Facebookgruppen Blogg100 inläggen. Där skriver några deltagare att de inte hunnit med att skriva, de uttrycker funderingar kring att ha förlorat utmaningen och undrar om de får blogga ifatt.

Andra, som jag, väljer att blogga hundra inlägg på hundra dagar.

+ Frihet i att blogga i den takt och omfattning man själv vill. Man kan inte misslyckas så länge man till slut har gjort 100 inlägg. Under de hundra dagarna kan man samla ämnen, länkar och fotografier för att sätta sig och skriva när det passar.
– Uppehållen ger oavsett orsak risken att tappa känslan och farten i bloggandet. Några dagar utan publicerade blogginlägg kan snabbt läggas ihop med fler och man befinner sig med en lång sträcka inlägg att skriva för att komma ifatt. Tanken att blogga på regniga dagar, lediga kvällar eller helgmorgnar riskerar att flyttas framåt i tiden. Risken är att man tappar engagemang och känslan av att misslyckas. Hamnar man efter så kan man tappa fokus och känslan av att vara med i utmaningen.

Det sista hände för min del då jag först blev sjuk i flera veckor och sedan ägnade mitt intresse på att planera min 50 årsfest, så jag har nu skrivit klart påbörjade utkast och letat upp fotografier och länkar även efter den 8 juni. Sedan bakdaterade jag inläggen till tiden mellan 1 mars och 8 juni. Så kan man göra om man vill i sin egen blogg.

Inspiration i Facebookgrupperna

Även om det fungerar fint att dela sin inlägg i olika sociala medier som Facebook, Twitter och Googgle+ med hashtagen #blogg100 så är det mestadels i grupperna på Facebook som jag har följt andra deltagare i Blogg100.

I Facebookgruppen #Blogg100

Såhär presenterar Fredrik Wass gruppen:

Gruppbeskrivning: Här kan alla som deltar i ‪#‎Blogg100‬-utmaningen diskutera bloggångest, dela tips och länkar, peppa varandra och vara allmänt härliga.Vi lägger INTE upp länkar till varenda blogginlägg vi skriver, om det inte har med själva bloggutmaningen i sig att göra.Snarare diskuterar vi kring själva bloggandet, kommer med goda råd och glada hejarop. Tillsammans är vi starka.

I Facebookgruppen #blogg100 inläggen

En grupp för alla som antagit utmaning #blogg100 http://bisonblog.se/2013/01/vi-som-ar-med-i-blogg100/#comments

Här kan ni posta inläggen allteftersom och så blir flödet i den andra gruppen mindre rörigt 🙂

Bra vore om inte VARENDA inlägg ni gör hamnar här. Så vida ni inte gör just ett inlägg per dag som ingår i #blogg100 så klart! Så skriver ni tex 3 inlägg en dag låt bara ett hamna här så blir det inte så rörigt här heller 🙂

Mina lärdomar under hundra dagars bloggande

För att sätta in mina lärdomar om Blogg100 2016 i ett sammanhang så vill jag börja med några ord om den här bloggen, Spontant upptrampade stigar.

När jag startade bloggen för några år sedan så tänkte jag att den skulle bli min egen plats på webben. En sajt för de av mina intressen som ligger utanför mina yrkesmässiga intressen. Helt utan målet att stärka mig som yrkesperson inom kommunikation, utveckling och event.

Syftet med bloggen var alltså min egna plats att trampa upp spontant upptrampade stigar på. Exakt vad bloggen skulle bli för en sorts plats hade jag inte bestämt. Inte heller någon bild av. Det var ganska blankt, vilket var inte bara ovant utan öven något obehagligt. Så jag skrev inte så många inlägg, det var svårt att formulera mig på en okänd plats. Detta var annorlunda för mig som gärna gör rejäla förberedelser inför det mesta jag företar mig.

Bloggen hamnade i skymundan, ingen visste att bloggen fanns så besöken här från andra än mig själv var fåtaliga. Min första personliga blogg förde ett anonymt och tomt liv i hemlighet. Ville jag ha det såhär? Nej, men jag visst inte hur jag skulle komma igång med bloggandet. Att formulera mig i blogginlägg flyttades hela tiden framåt till lediga stunder, semestrar och när jag kommit på ämnen att skriva om.

Vad ska jag skriva om och framförallt vad vill jag skriva om?

Så kom det upp att Blogg100 skulle köra igång i år igen. Jag funderade på att medverka igen. Då kom jag att tänka på att min personliga blogg skulle kunna ta chansen att vakna upp. OM jag inte skulle mäkta med hela vägen så skulle det inte göra så mycket eftersom så få kände till bloggen överhuvudtaget.

Så jag anmälde mig och drog upp några egna riktlinjer för årets medverkan. Här är dessa som jag minns dem:

 • Varje inlägg ska handla om något så att varje enskilt inlägg ska kunna stå för sig själv.
 • Utveckla bloggens kategorier allteftersom jag skriver inläggen.
 • Tänka ut ämnen för blogginlägg i vardagen.
 • Målet var att skriva hundra inlägg på hundra dagar och gå i mål.

Under bloggandets hundra dagar så kom jag fram till att:

 • Det underlättar med gemensamma bilder för kategorier som bloggkärlek, podtips, filmtajm, läslust.
 • Det främjar bloggande att kunna skriva fortare utan att titta på tangenterna, så tankarna får flöda ur händerna.
 • Det är okej att tipsa om tv-serier som slutar visas även om det är frustrerande att skriva inlägg om serier som plötligt slutar visas.
 • Det är okej att tipsa om filmer på Netflix även om alla som läser bloggen inte har filmtjänsten.
 • Jag inte har bestämt mig om jag vill ha kommentarer i bloggen eller inte.

När värmen kom så flyttade jag ut datorn i paviljongen så bloggandet blev en skön stund för tankarna.

Datorn i paviljongen

Klistermärket med Blogg100 kikar fram på min dator

Mina slutsatser efter Blogg100 2016

Nu när jag är i mål så inser jag att jag har lärt mig mer om mig själv, mina egna spontant upptrampade stigar. Här är några slutsatser som jag har kommit fram till:

 • Bloggandet har öppnat upp mina tankar för att skriva om mina personliga intressen. Bloggen har blivit en plats fri från allt som har med jobb att göra. Vilket kändes ovant i början men intressant med tanken på vad som jag själv ville skriva om som samtidigt skulle vara av intresse för andra att ta del av. Bloggen är ju trots allt helt öppen och publik. Därför vill jag att det jag delar med mig av ska ge något till andra. Bloggen som en plats för utbyte av tankar och idéer.
 • Att kategorierna har fått växa fram genom det induktiva sätt jag har skrivit i. Jag hade ingen plan på att skriva deduktivt som att skriva 10 inlägg á 10 kategorier utan jag skrev mig framåt mellan mina intressen vilket gav nya kategorier allt eftersom. Nu visar det sig att mina intressen hamnar kring stickning och annat textilt hantverk, filmer och tv-serier, matlagning och trädgård. Dessa kategorier tror jag inte att jag hade val om jag skulle ha formulerat kategorierna från början av bloggandet. I min självbild läser jag mycket men det visar sig att det gör jag inte längre, inte i praktiken.
 • Jag ville att varje inlägg skulle innehålla något av värde och kunna ses fristående.
 • Kul att se statistiken visa att antalet besökare ökar dag för dag.
 • Mest lästa inläggen handlar om stickning och mat.
 • Det var värdefullt med den smarta pluginen som jag installerade för att att hålla ordning på antalet inlägg.

Blogg100 nästa år igen?

Ja, med tanke på hur mycket bloggandet har gett mig så är jag gärna med igen.

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 100, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by