Sy en värmande vetekudde

Sy en värmande vetekudde

När man känner sig frusen eller har ont i magen eller ryggen är det skönt att lägga på en värmande vetekudde. Vetekudden värms i microvågsugn med ett glas vatten bredvid i några minuter. Sedan håller vetekornen värmen i flera timmar.

Vetekuddar finns att köpa färdiga men är enkla att sy själv. Här visar jag hur jag sydde en vetekudde som present till min mamma när hon fyllde år.

Tillklippningen

Materialet är tätt bomullstyg i två lager, en inre kudde som är fyllt med vetekorn och ett yttre örngott. De två lagren är lika stora.

För att få måtten 60 cm x 20 cm på den färdiga kudden klippte jag till två tygstycken med måtten 60 cm långt och 40 cm brett plus några centimeters sömsmån runt om. När man syr själv så kan man få precis de mått som man själv vill ha.

En personlig vetekudde

Jag började med att skissa ett motiv, en trollslända för min mamma tycker mycket om dessa vackra djur. Jag skissade på papper och ritade sedan direkt på tyget som ska vara som ett örngott utanpå själva den vetefyllda kudden. Örngottet är sedan lätt att tvätta i maskin när det behövs. Trollsländan broderade jag med broderigarn av bomull.

Skissade och broderade en trollslända

Nu var det dags att sy ihop delarna till två likadana rörformade delar med en ihopsydd kortsida. Jag valde att sy ihop delarna med raksöm. Sedan sydde jag med zickzack för att hålla kanterna fina även efter användning.

Syr ihop vetekuddens sömmar

När kudden var ihopsydd så vrängde jag den och pressade den med strykjärnet så att ytan blev slät och fin.

Därefter sydde jag två raka sömmar mitt på innerkudden för att fördela vetekornen, jag markerade med knappnålar.

Sedan fyllde jag på med vetekorn. Jag använde tre paket matvete á 800 gram för att få den tyngden som jag ville ha. Om man vill få lavendeldoft kan man även strö i torkade lavendelblommor.

Fyllde i vetekorn

Nåla ihop den öppna kortsidan med sömsmånen vikt inåt och sy med raksöm för att försegla innerkudden. Nu är den inre kudden färdig.

Pressa örngottet så att är slätt och fint. Kolla över alla sömmar så att de är täta och fina.

De två färdigsydda delarna

Som knäppning på det yttre örngottet sydde jag i två bitar kardborrband.

Sydde i kardborrband

Trä på örngottet på den vetefyllda kudden och knäpp kardborrebanden.

Vetekudden är klar!

Känn dig nöjd med din personliga vetekudde!

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 88, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by