Storkok av blandade bönor

Storkok av blandade bönor

För att få i oss enkelt och naturligt protein när vi äter vegetarisk mat gillar vi linser och bönor. Baljväxter är verkligen smart mat. Nyttiga, billiga och goda.

Linser är snabbkokta, enkla att slänga ner i grytor och soppor. Bönor som behöver blötläggas och koka längre finns i många varianter färdigkokta i butiken, i såväl tetrapack som burkar.

Medan baljväxterna är torra är de enkla att förvara i skafferiet. När de är kokta så håller de några dagar i kylskåpet, för längre perioder passar de alldeles utmärkt att frysa ner. När vi var och handlade på Orient livs senast så passade vi på att köpa olika torra bönor för att göra ett storkok. Att koka bönor är enkelt och givande men kräver en del förberedelse.

Lägg i blöt en dag, koka dem nästa dag

Ena dagen lade jag vita och röda kidneybönor, vita bönor och sojabönor i rejält med kallt vatten. Inget salt eller något annat. Där fick de ligga och svälla i drygt ett dygn. Jag kollade till bönorna vid några tillfällen för att röra runt och hälla på mer vatten. De svällde till ungefär dubbla storleken.Eftersom jag har så lätt att ta till stora mängder när jag lagar mat, så tog jag drygt 3 kg torra bönor. Därför valde jag 10 litersgrytan så att de fick gott om plats. Under många år lagade jag till en stor familj på sex personer när alla bodde hemma. Det sitter i händerna på ett positivt sätt.

Efter någon dag delade jag upp de blötlagda bönorna i två 10 literskastruller i nytt kallt vatten som täckte bönorna. Nu saltade jag någon matsked i varje kastrull. Det hela fick koka upp och efter att bönorna har kokt en stund skummade jag av det skum som bildas på ytan. Skummet slängs. Sedan kokte bönorna så sakta under lock i cirka 1, 5 timma. Då hällde jag av vattnet och lät bönorna kallna ute på verandan över natten.

Kokta bönor

När bönorna skulle vidare till frysen så packade jag dem i plastpåsar med cirka en liter bönor per påse.

Fyller frysen med färdigkokta bönor

Påsarna från Ikea passade perfekt till de nio liter kokta bönor som nu fyller vår frys. Nio liter! 🙂

Förpackade kokta bönor

Nu kändes det toppen med färdigkokta bönor i frysen. Perfekt att plocka fram som baser i middagar som vi kan smaksätta på många olika sätt.

Ekonomiskt att koka bönor själv

En annan som kokat bönor och dessutom räknat på den ekonomiska vinst man kan göra är Louise Stigell i bloggen Lugn och fin. Louise skriver underhållande. Läs här bara:

Vilken misär att behöva planera mat mer än ett dygn i förväg. Såna tankar tänkte jag igår när jag motvilligt lade alla mina bönor och ärtor i blöt över natten.

Läs hela inlägget här:

Torkade vs. färdigkokta bönor

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 36, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by