Stickar en fiskartröja i hönsestrikk

Stickar en fiskartröja i hönsestrikk

Efter flera års letande efter ett mönster till en stor rejäl och mysig tröja – dock lättstickad – i ullgarn så hittade jag plötsligt den här gråtonade bilden på Pinterest som fångade mitt intresse. Innan dess hade jag hittat traditionella och fantastiska tröjor från Färöarna och Norge, den ena mer dekorerad än den andra. När jag inte kunde släppa tanken på den grå enkla tröjan så beslutade jag mig för att leta upp allt jag kunde hitta om tröjan. För nu var de dags att börja sticka min alldeles egen fiskartröja.

Det visade sig efter efterforskningar vara en tröja skapad av en svensk handarbetare som heter Pernilla Wåhlin Norén. Kolla själv här i beskrivningen som är föredömligt enkel med många tydliga fotografier och några illustrationer på delarna som till slut blir en tröja, A Three Movies Sweater. För en som stickar snabbt kan det faktiskt existera en sprillans ny sweater efter tre filmer. Pernilla rekommenderar at man exempelvis sätter på trilogin Sagan om ringen och sedan har man en skön träna. För mig och alla andra som stickar långsammare så kan vi kanske se hela utbudet av filmer på Filmfestivalen innan våra tröjor är klara. För mig går det fint att sticka i lugn och ro. Jag stickar dock inte min tröja i enfärgat utan min fiskartröja ska bli ett sprudlande färgfyrverkeri i hönsestrikk, en fri mönsterstickning som jag hittar på själv allt eftersom.

Detalj ur stickningen.  
Lagom till julen 2014 valde jag garnet Sandnes Easy efter samråd med mina vänner i Stickklubben Gbg. Garnet, och en rejäl rundsticka i storlek 9, köpte jag hos Susanne Bäck i Olskrokens garnbutik Knit & Purl. Jag har lagt upp några bilder på Instagram med #mikumaria_stickar så att man kan följa hur arbetet framskrider. Jag har även lagt upp stickningen som mitt första projekt på stickcommunityn Ravelry.

Den färdigstickade fiskartröjan. 
Nu är det bara de lösa trådarna kvar att fästa.  Som en fäst efter alla timmars filmtittande stickning. 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by