Stickade solgul Siri

Stickade solgul Siri

Som jag berättade i mars så var mina stickutmaningar i vår att sticka strumpor och koftan Siri. Då kändes bägge som verkligt svåra hinder som jag var osäker på att klara av. Men nu har jag redan uppnått båda målen! Jag är nu på mitt tredje par strumpor och koftan Siri är redan rejält använd.

Koftan Siri stickade jag på en månad. En enda månad. Jag tänkte att den kanske skulle ta ett år. Eftersom jag har lagt om i livet med mycket mer arbete på distans och mer ledig tid så hade jag goda möjligheter att sticka timmar i sträck. Vilket man gärna gör med koftan Siri, då varje varv bygger vidare på mönstret så man vill se hur det blir med nästa varv och nästa. Jag stickade Siri ihop med min kompis Lena Ostermann i en egen kal, knit a long, så vi peppade varandra på distans. Rekommenderas!

Helt klart är koftan Siri en stickning som man engagerar sig i. Det känns som att det ligger mycket känslor i den färdiga koftan. När man stickar så vill man bli klar med stickningen så att man kan ha på sig Siri. Men det är en stickning som kräver en hel del av sin stickare, särskilt första gången.

Fina koftan Siri!

Jag kan helt enkelt säga att Siri har blivit en mycket kär kofta som jag fått mycket komplimanger för. att Siri blev så bra är jag väldigt glad för, då det var min hittills svåraste stickning.

Koftan Siri

Koftan Siri är mycket populär och är designad av den svenska stickdesignern Linnéa Öhman. Beskrivningen till Siri finns att köpa i pdf för 60 kr på Ravelry, klicka här, både på svenska och engelska.

De senaste åren har jag sett mina duktiga stickkompisar sticka koftan Siri i alla möjliga härliga färger. Som här på Stickfest i Väst i våras. De använder också gärna koftan, vilket är långt från självklart att man gör med sina stickade plagg.

Fina stickare i koftan Siri på Stickfest i Vöst 2016 foto: Johanna Mårtensson

Jag tänkte oftast att koftan är vacker men inget för mig, då jag inte var tillräckligt skicklig inom stickning. Men nu kände jag att det var dags att prova på att sticka ett mönster med motivstickning. Jag ville så gärna ha koftan Siri på mig, konstigare än så var det inte.

Storlek och material

Enligt beskrivningen skulle stickfastheten vara 20 x 24 m för att storlekarna ska passa. Jag brukar sticka i storlek xxl men då xl var beskrivningen största storlek valde jag att sticka den. För att vara på säkra sidan med att få en passande kofta så så stickade jag på stickstorlek 4 mm där jag fick 18 x 24 m. Hellre en rymligare kofta än en trängre tänkte jag. Detta val visade sig var toppen.

Enligt beskrivningen ska koftan stickas på vanliga raka stickor så att man stickar räta maskor på projektets ena sida och med aviga på andra sidan. Jag hade dock hört och läst att många stickade koftan runt på rundstickor för att det dels är lättare och smidigare att sticka räta maskor dels att kvaliteten på det stickade tyget blir jämnare när man slipper de aviga varven. När man stickar kofta runt på rundstickor stickar man som till en tröja där man lägger till ett antal maskor mitt fram i en steek för att klippa upp i monteringen. Steeken är som en yta med sömsmåner kan man säga.

Som material så valde jag rent ullgarn i Kampes tvåtrådiga i färgen 268, varmgul. Jag stickade med totalt 400 gram garn och med KnitPro Zing rundstickor nr 4 mm.

The Game is on

När jag lade upp maskorna, plus 6 maskor till steeken mitt fram, visste jag ännu inte hur jag skulle sticka maskorna men peppad av stickkompisarna i Stickklubben Gbg så var det bästa att bara börja och sticka. Så jag skrev ut flera ark med beskrivningen så att jag kunde markera var jag var och kunde se hur jag skulle sticka maskor och ökningar. Jag läste genom beskrivningen flera gånger och försökte visualisera hur jag skulle sticka maskorna. Linnéa Öhmans video med maskorna för motivstickningen såg jag om och om.

Till sist så förstod jag något sånär.

Startar på koftan Siri

Det var bara att ta en maska i taget så sakta. Jag var osäker på om jag gjorde rätt men jag följde instruktionerna. När mönstret började synas visste jag att jag hade stickat rätt och jag blev så glad! 🙂

Mönstret börjar synas på Siri

Jag följde tipset att fästa markörer av lika färger mellan varje upprepning av diagrammet samt mitt i varje motiv.

Fail fast och ta beslut snabbt

Men säg den glädje som vara för evigt. Jag hade läst och hört att många som har stickat Siri har fått repa upp både en och två gånger innan de har fått mönstret på plats. Ändå blev så jag arg att jag höll på att implodera när jag såg att flera maskor hade vridit sig i mönstret.

Fail fast med koftan Siri

Det var bara att repa upp. Och lära sig att hålla fokus på diagrammet under stickningen. På natten drömde jag till och med mardrömmar kring ilska. Där ser man, att det kunde vara så mycket känslor kring en stickning.

När jag sedan upptäckte hål i i mönstret tänkte jag först att jag skulle behövde repa upp igen men efter en fundering så beslutade jag mig för att nästa ihop hålen vid monteringen istället. Varför det blev hål vet jag inte men jag tror att det var för att jag stickade ökningarna fel.

Hål i stickningen på koftan Siri

Mönsterstickningen är klar!

Vilken härlig känsla av stolthet när jag hade stickat färdig hela det mönsterstickade oket. Så fint det blev!

Mönstret är klart på koftan Siri

Kroppen är färdig och nu är det ärmarnas tur

Efter att mönsterstickningen var färdigstickad så är det bara att sticka på för att göra klart kroppen rakt ner i slätstickning. Jag stickade på rundsticka så det var perfekt att sticka medan vi såg filmer och tv-serier.

Kroppen är klar och ärmarna är på gång på koftan Siri

Sedan var det ärmarnas tur. Dessa stickade jag rakt ner till armbågen och sedan tog jag in oftare än i beskrivningen. Muddarna maskade jag av i elastisk avmaskning för jag ville kunna dra upp ärmarna.

När båda ärmarna var färdiga så plockade jag upp för halsmudden och stickade den i resårstickning. För att få nacken något högre än fram så stickade jag några förkortade varv där bak.

Siris vackra bladmönster på ryggen

Jag njöt av att se ryggen i solskenet för mönstret kom fram så fint i ullgarnet och färgen kändes helt rätt. Som en solskenskofta.

Montering

Nu var hela koftan färdigstickad och det var dags för monteringen. Det fanns inga delar att sy ihop, bara några trådar att fästa men knäppningen behövde göras i ordning. Jag stickade koftan på rundsticka och hade lagt till 6 maskor mitt fram till en så kallad steek. I steeken så har man en sömsmån för att kunna klippa upp så att tröjan blir en kofta kan man säga enkelt uttryckt. Här utvecklar jag vad det innebär i praktiken och hur man gör när man klipper i stickat.

Jag plockade upp för knäppkanter genom att hämta upp tre maskor och hoppa över den fjärde hela vägen upp mellan två maskrader. Därefter stickade jag enligt beskrivningen en resår med vridna maskor tills knäppkanten var lagom bred. Då maskade jag av. Sedan gjorde jag en likadan knäppkant på andra sidan om steeken, denna gången med knapphål enligt beskrivningen.

När bägge knäppkanterna var färdiga så sydde jag zickzack med tråd i avvikande färg på symaskin två gånger innanför varje knäppkant, se bilden nedan. Detta för att stickningen ska förhindras att repa upp sig när man klipper upp mitt i.

Knappkanterna klara och steeken zickzackad på koftan Siri

Nu kändes det toppenbra att ha klarat av utmaningen så här långt. Så jag lät tröjan hänga här så jag hann ifatt innan jag klippte upp hela härligheten.

Band och knappar

När allt var färdig på själva koftan så var det två detaljer som saknades. Band att sy över de klippta kanterna fram och knappar att stänga koftan med. Jag hade en önskan om att hitta ett skotskrutigt band för jag hade sett hur fint de röda rutorna matchade den varmgula färgen medan jag stickade. För i ateljén har vi en yllefilt i tartan där stickningen låg mellan varven. Som tur var hittade vi en skotskrutig snedremsa i tygaffären vid Tjörnbron. Knapparna då? Ja, jag letade en bra stund innan jag hittade att personalen har klätt knappar med tyg från den rutiga snedremsan. Det passade ju helt perfekt. Valet var enkelt!

Syr på band över de klippta kanterna på koftan Siri

Jag vek snedremsan dubbel och sydde fast för hand så att bara en maskrand syntes intill knäppkanten.

Knapparna är påsydda i koftan Siri

Knapparna sydde jag fast med broderigarn som jag hade i exakt samma varmgula färg som garnet.

Nu var koftan Siri äntligen färdig att användas och det gör jag flera gånger i veckan, oftast varje dag. Med stor glädje.

Nästa Siri är koboltblå

Och jag har redan lagt upp för en till Sirikofta som ska bli en present. Jag började med att sticka halsmudden direkt som jag har sett att några har gjort. Det blev jättefint för motiven fortsätter ur mudden och ner i mönstret. Denna gången känns det helt annorlunda att sticka Siri, så lätt och behagligt. Skillnaden är att nu är jag så skicklig att jag kan sticka motivstickning. Level up!

Siri i en ständigt pågående knit a long

För alla som är nyfikna på beskrivningen eller redan har bestämt sig för att sticka koftan Siri så finns det en Knit a Long, KAL, i en Facebookgrupp där det ständigt utväxlas konstruktiva tips, pepp, utmaningar och massor av foton på färdiga Siri-koftor. Gruppen heter Koftan Siri – En knitalong.

Foto: Maria Gustafsson utom fotot från Stickfest i Väst som är av Johanna Mårtensson

Detta är inlägg 99, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by