Skissar fram ett motiv till fria korsstygn

Skissar fram ett motiv till fria korsstygn

I vinter tog jag upp broderi igen, ett kreativt intresse från förr. Min tanke med broderiet är att variera mitt textilhantverk som sedan tidigare består av sömnad och stickning. Jag tycker att det är så skönt att sätta mig och sy en stund, låta tankarna flyga och låta händerna arbeta i lugn och ro. Det tar tid att brodera. Vilket passar mig just nu.

Broderiet som ligger mig närmast är det fria broderiet där man syr som man vill på tyg. Ett annat broderi som jag gillar är att sy med korsstygn, som formmässigt är mer bundet.

Stilen som ligger mig närmast om hjärtat är det grafiska broderiet, grafiska former som man kan se på olika sätt. Där färger, former och skuggor leker med ögat.

När jag skissar för korsstygn så gillar jag att använda kvadratiskt rutat papper för att direkt få en uppfattning av hur motivet tar sig ut, se antalet stygn per rad och leka med formerna. När jag syr fritt broderi skissar jag inte alls, utan syr direkt på tyget.

Brodera med korsstygn

Korsstygn syr man i två steg, först det ena strecket och sedan det andra strecket. Stygnen kan forma former, bokstäver, siffror och figurer. Enligt traditionen ska samtliga överstygn sys åt samma håll för att ge en slät upplevelse av hela den broderade ytan. Jag tycker dock att när man syr överstygnen år olika håll kan detta ge resultatet en intressant struktur.

Traditionellt så är broderi omgärdat av massor av regler och riktlinjer som tyvärr kan begränsa fantasin. Exempelvis anses det viktigt att sy på rätt sätt för att även få till en jämn och vacker baksida. Som tur är börjar det luckras upp. För vem kollar på baksidan egentligen?

Om det passar den som syr och för motivet så kan man sy en vågrät rad i taget. Annars går det fint att sy som man vill. Befria korsstygnen så att säga.

Garnet som själva broderiet består av kan egentligen vara vilket garn som helst. Det jag syr med till kudden är ett fint färgäkta ullgarn i ren ny ull från England som är särskilt för broderi, Anchor Tapisserie Wool. Ibland syr jag med bomullsgarner, vilket jag i senare inlägg kommer att berätta om under kategorin broderi.

Ofta broderar man, som jag gör här, ett tyg med hål som gör det lättare att brodera korsstygn på. Just detta tyg som jag använder till kudden heter Aidaväv och är stabilt att sy på. Det går fint att brodera korsstygn på vilket tyg som helst, det är en spännande undersökande kreativ aktivitet att prova sig fram. Även papper kan vara ett bra underlag. Det är jag nyfiken på.

När man har valt underlag och garn så är det dags att välja nål. Det finns olika tjocklekar som passar till olika garntjocklekar och med vass eller trubbig udd. Till mitt garn och grova aidaväv passar en tjock trubbig nål. Nålen ska genom tygets hål istället för genom trådarna i tyget.

Små detaljer som gör det enklare att fokusera på det härliga kreativa uttrycket. Det blir roligare så.

Skissen blir verkliga stygn

När jag hade skissat några timmar hittade jag en grafisk form som jag gillade. Som bubblor som ökar och minskar. Sammanhängande och samtidigt tydligt åtskilda.

Jag tänkte att motivet kommer att passa på en kudde i våra gröna soffor. Bubblornas former ska utgöra basen i formkänslan i kuddens motiv. En regnig dag i Göteborg hade jag köpt massor av det fina ullgarnet i färgerna grönt, natur och orangegult i tre toner, ljust, mellan och mörkt. Sedan kan jag släppa loss när jag väl syr stygnen och ser hur färgerna uppför sig med varandra. Skapa kontraster och balans i ytan. Det är kul.

Vi har mycket gamla möbler och bor i ett funkishus så min idé är en härlig kudde i retrokänsla att titta på och ha bakom huvudet när vi ligger och läser. Jag startade med en mörk bubbellinje, syr en mellan bubbellinje och sedan ska det bli en i ljusa färger. Därefter  får vi se. Jag återkommer!

Startar broderiet på kudden i ullgarn

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 2, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by