Samlar information för att färga ullgarn med växter

Samlar information för att färga ullgarn med växter

Nu när det är sommar och semestertider, passar många av oss på att ägna oss åt våra hobbies. Det är tydligt för mig när jag scrollar genom flödet på Instagram. Där ser jag att många av mina stickkompisar just nu håller på att färga garn med växter, både på kurser och hemmavid.

Jag blir så sugen på att prova. I höst ska jag sticka sjalen Betula av stickdesigner Linnéa Öhman som även har designat den omtyckta koftan Siri. Betula är en stor halvmåneformad sjal med motivstickade löv som jag tänker blir vacker i växtfärgat ullgarn. Det skulle också vara extra roligt att ha färgat garnet själv till min egen betulasjal.

Att växtfärga ull

Fåren ger oss härlig ull i nyanser från ljust över lika nyanser av grått till riktigt mörkt grafitgrått och svart. Sedan många år har vi människor sett till att få ännu mer färger att skapa kläder och textilier av. Så när vi färgar med växter så är vi delaktiga i en mycket gammal tradition. Kanske är det därför vi känner oss så nöjda när vi har färgat ullgarn med blommor, blad, grenar och rötter i ett ångande hett färgbad? Som att vi landar i en motvikt till vår digitaliserade hetsiga vardag. Att hålla på med ull, varmt vatten och växter är vackert, ursprungligt och känns bra helt enkelt. Som när jag stickar eller när jag gick ut i trädgården och plockade blommor till buketter, se bilden ovan.

Växter

Vid en Googlesökning och klicka upp bilder på växtfärgning så är det lätt att hitta massor med inspirerande blogginlägg om att färga ullgarn med växter. Där har jag botaniserat och fastnat för följande växtfärgande blommor, rötter och blad.

  • Renfana som just nu växer i våra vägrenar, den vackert gula blomman ger en klar gul färg.
  • Krapp, som är torkade rötterna ger en varmt röd färg som jag verkligen gillar.
  • Johannesört ger också den röda toner. Ett tips jag läste var att först lägga johannesörtsblommorna i sprit några dagar innan man kokar färgbadet för att ut så mycket färg som möjligt.
  • Lökskal kan ge fantastiska gula och gröna nyanser. I flera bloggar har jag läst det smarta tipset att samla ihop lökskal i mataffären för att få ihop en större mängd än man får i sitt eget hushåll.
  • Björklöv ger vackra klara gulgröna nyanser ger.
  • Avokado, skal och kärnor ger olika nyanser av gammalrosa. Det här läste jag om i våras så vi har en påse i köket där vi lägger torkade skal och kärnor för kommande färgexperiment.

Innan garnet ska ner i betningsgrytan så ska ullen tvättas med diskmedel, schampo eller ulltvättmedel för att få bort eventuella rester av spinnolja och ullfett så att färgen får bättre chans att fästa.

Betning

För att färgerna ska fästa i ullgarnet och för att bättra på ljushållbarheten så behöver garnet förbehandlas med något passande medel. Det kallas att beta garnet och det görs över värme i en blandning med vatten och tillskott av ett medel som exempelvis alun, vinsten, järnvitriol eller vattenglas. Betningen kan man göra innan färgningen under en timme eller samtidigt som färgningen.

För mig som har tänkt att i första hand färga ullgarn med renfana så passar alun bäst. Alun, kaliumaluminiumsulfat, är ett vanligt betningsmedel. I praktiken är alun ett pulver som man kan köpa i mataffärer för det kan användas i gurkinläggningar och trolldeg, på Apotek, i järnaffärer och hos handlare av växtfärgningsprodukter. Till ett hekto ullgarn behövs det 20 gram alun enligt traditionella recept. Dock har jag sett att en del färgare halverar mängden alun med gott resultat.

Ullgarn

Jag stickar allra mest i ren ull, det trivs jag bäst med. Ja, förutom för strumpor, de stickar jag av sockgarn som är hållbart med inslag av nylon. Sjalen vill jag sticka i ett härligt ullgarn så att den värmer gott att svepa om sig i vinter.

Ull är dock känsligt för temperaturskillnader och när jag har läst på om att växtfärga ullgarn så har jag förstått att det gäller att att undvika att chocka garnet. Inte gå från kallt till varmt eller tvärtom. Det som kan hända om man betar och färgar garnet i för hög temperatur är att man helt enkelt förstör ullens fibrer så att de inte lägger sig ner utan står rakt ut och resultatet är ett otrevligt material. För att klara av att hålla mig till lagom varma temperaturer så ska jag köpa en termometer så att jag är på säkra sidan.

Beroende på ullens färg så blir den färdiga färgen olika ljus och mer eller mindre klar. Jag tänker att jag vill sticka sjalen i en mustigt gul-orange färg. Därför ska jag utgå från oblekt ullgarn. Men när jag ändå håller på och färgar så ska jag prova att färga i flera omgångar för att dra nytta av all färg i färgbadet. Jag är också nyfiken på att färga med olika ullfärger i samma färgbad, som ljusgrått och mellangrått med gul färg. Garnet ska helst vara av ren ull utan nylon eller liknande för att kunna dra åt sig jämnt och fint.

Om man vill färga bomullsgarn så behöver garnet betas med andra medel än för ull, tannin har jag läst gör bomull mottagligt för växtfärger.

Kastruller och hinkar

För att kunna röra runt och skölja färgbadet genom garnhärvorna så behöver kastrullen rymma minst 5 liter, gärna mer. Inledningsvis tänkte jag att våra 10 literskastruller skulle fungera bra. Men efter att ha läst uppmaningar om att ha skilda kastruller för färgning och matlagning så tänker jag leta efter gamla 10 literskastruller på loppis eller liknande. Min tanke är att stå inne i köket så det verkar smart med stora rejäla kastruller där det förhoppningsvis skvätter mindre än med 5 literskastruller.

Dessutom verkar det käckt att kunna skölja garnet i några hinkar med ljummet vatten i.

Variationer på temat växtfärgning

När man gör något själv så kan man lägga upp det så att man trivs. Jag har sett att en del växtfärgare färgar över öppen eld utomhus och det ser mysigt ut.

Andra växtfärgar med svampar som vi kan hitta i skogen. Svamparna ser ut att ge härligt starka färgnyanser.

Istället för att färga över värme så kan växtfärgningen ske i långsammare tempo i ljummet vatten, färgmedel och garn eller tyg i burkar som står i solen i någon månad.

Och det är ju inte enbart garn som färger fäster på utan det kan även fungera fint på tyg. Exempelvis med tyg av siden, bomull eller ull. Det kan bli rena rama konstverken!

Kul, här finns utrymme för experiment.

Lästips

Ina Nordberg på bloggen Sticka och skapa har gått en kurs i växtfärgning och bjuder på en fyrdelad informativ serie om växtfärgning:

Den gamla skolan berättar om växtfärgning med praktiska mått och mängder.

Foto: Maria Gustafsson

Next Post:
Previous Post:
This article was written by