Såhär färgade jag håret i extremfärg

Såhär färgade jag håret i extremfärg

Jag har färgat håret knallrött, underbart gnistrande knallrött. Och jag är så nöjd!

Med Lotta Gergils-Aston på Musselbaren

Här berättar jag hur jag gjorde när jag gick från mörkbrunett till rödhårig, för det var en process. Häng med!

Inspiration för processen

Under flera år har jag tyckt att det har varit så vackert och kaxigt med riktigt knallrött hår. Jag älskar rött i alla former och har ofta klarrött läppstift. Nu var det hårets tur. Exempelvis så har jag beundrat hårfärgerna när jag har träffat matkreatören och fotografen Madeleine Landley och Johanna Mårtensson i Stickklubben Gbg, med sina lysande vackert röda hårsvall.

Som alltid när jag ska göra något så började jag med research. När jag sökte efter inspiration så tänkte jag att det skulle finnas massor av blogginlägg om att färga sitt hår i starka färger men så var det inte. Jag har framförallt lusläst blogginlägg från två personer, Hanne Metsis och Amanda Lagerkrantz Zachrisson, som båda på föredömliga sätt har beskrivit hur de har gjort för att färga sina hår i starka hårfärger så kallade extremfärger. Här hittar du dessa inlägg:

Såväl Hanna som Amanda började med att bleka sina hår för att färgen skulle fästa och skapa effektfulla färgtoner. Hanna har dock inte skrivit om blekningsprocessen utan har fokuserat på själva färgningen.

Bleka behövde även jag göra då mitt utgångsläge var mörkbrunt färgat hår med några centimeters utväxt. Min naturliga hårfärg är mörkbrun med gråa stänk.

Hårfärgen före blekningen

Först blekning och nostalgi

För att få till en riktigt lysande rött hår behövde mitt mörka hår ljusas upp för att dels få till en ljusare bas dels för att rugga upp ytan på hårstråna. Förstöra håret om man så vill. Ju mer man bleker sönder håret desto bättre sitter extremfärgerna, det är en gammal punksanning.Nu ville jag fortsätta ha långt hår så min förhoppning var att kunna bleka tilräckligt mycket så att både håret och färgen ska komma att sitta kvar.

Jag köpte tre paket blekningsmedel, se bilden längre ner, som skulle bleka håret 6-8 steg ljusare. Min plan var att använda två paket på det hängande håret och det tredje på det ofärgade håret längst in mot hårbotten. Vis av tidigare erfarenheter stod jag hellre med för mycket blekningsmedel hemma än för lite.

Paketen med blekningsmedel bestod av en kräm som skulle blandas med pulver och framkallningsvätska plus en förpackning med balsam. Jag blandade ihop alla tre paketen samtidigt medan jag kände hur pirrig jag  började bli, nervositeten växte inombords. Sedan flera år hade jag oftast färgat håret i mörkbrunt och jag hade redan köpt två paket med den vanliga färgen men de får nu vänta. I mitt liv har jag blekt och färgat mitt hår otaliga gånger sedan tonårens första försök med henna, toningar och färger ur reakorgar. Att hålla på med färg och form med hår är något jag tycker är otroligt roligt och jag blir alltid på gott humör av att greja med håret. Min mamma jobbade hela sitt yrkesliv som damfrisör och jag växte upp i hennes salong. Så jag fick dofterna med fostervattnet så att säga. Länge ville jag också bli frisör men det var för höga intagningspoäng så det blev inte så.

Tillbaks till blekningen. Jag smörjde in pannan, öron och nacke med nattkräm för att skydda mot fläckar. Därefter delade jag upp håret i testar och smorde in en klick blekningsmedel i taget utifrån och in på längderna. Det tog sin tid så för att få till blekningen så jämnt som möjligt så jag varvade att smörja in håret på höger och vänster sida. Som avslutning fick luggen fick blekning. Sedan samlade jag ihop håret i en truls uppe på huvudet.

Blekningen är äntligen på plats

För att håret skulle få luft så att blekningsprocessen skulle fungera på bästa sätt lyfte jag upp håret med jämna mellanrum.

När hela håret var insmort med blekningsmedel så var det ett helt paket kvar som jag sköljde ur. De andra tomma flaskorna sköljde jag också ur innan jag kastade dem i sopsorteringen för att undvika att medlet sätter igång någon kemisk process med något i soporna.

Blekningen gör sitt

Enligt förpackningen skulle blekningsmedlet verka i ungefär 40 minuter men efter den tiden hade inte mycket hänt med min hårfärg. Utväxten längst in vid hårfästet hade dock blekts riktigt ljus. Så jag lät medlet fortsätta verka i totalt 1,5 timme. Längre än så vågade jag inte ha kvar medlet för nu kände jag att håret var mer gummiaktigt än när det var oblekt.

Jag sköljde ur blekningen men satte inte i det medföljande balsamet utifrån orsaken att färgen skulle fästa bättre på ett ruggigt hår. Det blev en utmaning att borsta ut håret och jag tackade min goda stjärna att jag inte var så håröm. Nu var klockan mitt i natten så jag beslutade mig för att fortsätta med färgen dagen efter.

Håll modet uppe

Dagen efter kändes håret sprött, torrt som fnöske och glanslöst ut. Varken jag eller Janne kände riktigt igen mig. Det var tydligt att det färgade håret hade blekts betydligt mindre än det ofärgade längst in. Jag vacklade en aning och funderade på att slänga i den mörkbruna hårfärgen som jag hade i korgen. Men jag gaskade upp mig och tänkte att jag kör på med den röda färgen som bestämt och OM det blir helt galet fläckigt så färgar jag över med den mörkbruna. Så hade jag löst liknande problem tidigare.

Torrt blekt hår

Sedan färgen

Nu var det dags att sätta i färgen så jag blötte håret och torkade det handdukstorrt. Jag valde att ta på mig en gammal röd t-shirt så att jag skulle kunna röra mig medan färgen verkade.

Med två paket av den starka färgen Pillar Box Red 092 från i serien Live Color XXL Schwarzkopf skulle mitt hår kunna få den heltäckande färg som jag såg fram till. Varje paket innehöll en tub med färg och två förpackningar med balsam.Färgen skulle inte blandas med framkallningsvätska som blekningsmedlet eller de hårfärger jag vanligtvis använder. Om man vill färga sitt hår i en mild pastell så skulle man blanda en liten mängd färgkräm med balsam före färgningen.

Materialet på plats

Men milda färger och balsamfärgning var inget för min del för jag ville ha en stark röd färg över hela håret. Nu var det dags!

Så jag tog på mig engångshandskar, klämde ut en klick röd färg i handen och smörjde in färgen i en bunt med hår i taget. Det tog sin tid att smörja in håret test för test med färg. Färgkrämen var len och mycket skönare att smörja in än blekningsmedlet som var mer trögt i konsistensen.

Färgklick knallröd färg

Färgkrämen var röd, frågan var om håret skulle bli lika rött.

Färgen skulle sitta omkring en halvtimme men jag lät färgen sitta i i fyra timmar då jag hade läst att färgen satte sig bättre vid längre behandling.

Färgen sitter i

Efter jag hade sköljt ur färgen så handdukstorkade jag håret och kramade in två förpackningar balsam. Jag var noga med att alla hårstrån blev insmorda, från topp till rot. För håret blev skört av blekningen, det kändes tydligt. Balsamen skulle sitta i några minuter men jag lät den verka i 10 minuter innan jag sköljde ur med svalt vatten. Nu skulle man skölja tills vattnet var ofärgat men det hände inte trots lång sköljning så jag gav upp. Håret var efter en handdukstorkning lätt att kamma ut, puh, så skönt! Nu klippte jag luggen och sedan kände jag mig färdig. Jag kände mig lite öm i hårbotten och ville verkligen vara klar. Jag frös efter att ha gått med blött hår hela eftermiddagen.

Lärdomar så här långt

När det gäller att blanda till blekningsmedlet: Blekningen som jag använde bestod av tre komponenter som skulle blandas ihop i en plastflaska med pip. Dessa tre komponenter var kräm, pulver och framkallningsvätska. När jag blandade dessa enligt bruksanvisningen i flaskan och skakade så fastnade pulvret i pipen så dels blandades inte blekningsmedlet dels korkades pipen igen. Så istället för en smidig kräm att spruta ut ur flaskans pip fick jag öppna flaskan och gräva ur med en sked. Kladdigt och onödigt. Nästa gång kommer jag att blanda komponenterna i en djup tallrik istället. Då ser jag när pulvret är ihopblandat med krämen och framkallningsvätskan.

När det gäller att bleka mitt hår: Eftersom mitt långa hår var färgat mörkbrunt så många gånger så var det svårt att bleka ljust. Efter en och halv timme, mot de 40 minuter blekningen egentligen skulle sitta i, var det långa håret ljusare men fortfarande brunt. Då sköljde jag ur blekningen för jag ville inte riskera att förstöra håret helt. Nästa gång kan jag tänka mig att bleka försiktigare och fler gånger innan jag sätter i färgen. Så har jag läst att andra har gjort. Exempelvis är ett sådant mildare sätt att bleka att blanda upp blekningsmedlet med balsam eller schampo. Då späder man ut blekningen men får ändå effekt. Om än mildare, så man får bleka flera gånger.

Nu räckte det med två paket blekningsmedel till mitt hår. Nästa gång ska jag också blanda till två paket blekningsmedel först och sedan eventuellt blanda till en tredje paket.

När det gäller färgningen: Nästa gång ska jag klämma ur all färg på en engångstallrik eller liknande innan jag börjar färga. För nu blev det halt och kladdigt att klämma ur den rätt fasta färgkrämen ur de rätt hårda metalltuberna med kladdiga plasthandskar på händerna. Jag ville ju inte sprätta iväg knallröd färg i badrummet så jag tror att all färg på en tallrik kommer att vara en smart idé.

Hårfärgen i tuben

Plus i kanten:

  • Att färgkrämen var fast innebar att den inte rann och skvätte vilket är ett stort plus för såväl människor och inredning
  • Att jag hade köpt ett paket på Apoteket med engångshandskar i elastiskt material. Dessa satt på bra under behandlingarna i motsats till de tunna prassliga handskar som följer med hårfärgerna

Blixtrande resultat

När jag gick på stan så lyste solen och mitt hår sken som en gloria. Mötande personer tittade på mitt hår och flera log mot mig. Jag har också redan fått många positiva kommentarer. Kul! 🙂

Supernöjd med mitt nyfärgade röda hår

Nu var det bara den lilla detaljen att uppdatera med nya profilbilder i sociala medier.

Lästips för oss med extremfärgade hår

Foto: Översta bilden av mig på Musselbaren är tagen av Lotta Gergils-Aston, övriga av mig Maria Gustafsson

Next Post:
Previous Post:
This article was written by