Rensade garderoberna

Rensade garderoberna

När man flyttar får man en naturlig möjlighet att gå genom sina saker och rensa bort sådant som man inte längre använder. När jag flyttade tillbaka till huset i höstas efter sex år i lägenheten så hade jag tänkt att gå genom mina kläder före flytten men sedan mäktade jag inte med det. Kände att tanken var god men inte så realistisk mitt i flyttbestyren som tog dubbelt så lång tid mot vad jag hade beräknat. Tidsoptimisten verkar beräkna ungefär hälften av den tid det egentligen kommer att ta. Bra att veta.

Här visar jag min process där jag gick genom vartenda klädesplagg och alla skor som jag hade. Det var några år sedan jag gick genom allt på detta sätt. Om någon bett mig att uppskatta mängden på mina kläder så skulle jag ha gissat på ungefär fyra fullpackade sopsäckar. Sanningen var mer än det dubbla. Det förvånade mig och inspirerar till färre inköp.

Målsättning

Innan jag började välja ut vilka kläder som jag ville behålla och lägga in i garderoberna satte jag målet att ta bort minst hälften. Ge bort det mesta till välgörenhet, fula t-shirtar till trasor och slänga det som absolut inte kan användas till något.

Såhär gjorde jag.

Ut med alla kläder

Ja, alla. Precis varenda klädesplagg.

Alla kläder gås genom

Tog sedan ett plagg i taget och valde:

  • Spara?
  • Skänka?
  • Slänga?

Ge tillbaka lånat?

En svettig process som tog en helg.

Planera i lugn och ro

Tömda garderober

På bilden till blogginlägget ser du min planering över garderoberna. Jag höll den på ett ungefär. En skillnad var att en hylla fick byta namn från vinterkläder till minneskläder för exempelvis min brudklänning, tajta jeans från förr och Hawaiiskjortan min pappa köpte på Hawaii när han var ung.

Enbart in med utvalda kläder

Kläderna på plats i garderoberna

Att lägga in kläderna var super easy som de säger i amerikanska tutorials. Allt hade ju redan sin plats.

Till slut var det klart

Målet blev uppfyllt, så vi lämnade sex välfyllda säckar med kläder till välgörenhet. Min bror fick någon plastkasse trasor till sin verkstad. Vi slängde bara en halv plastkasse med kläder.

Äntligen tomma kassar

När allt var klart så kändes det så bra!

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 52, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by