Ren inspiration i kokbokshyllan

Ren inspiration i kokbokshyllan

Den överfulla kokbokshyllan i köket gjorde ingen glad. Det var svårt att hitta inspiration för när man tog ut en bok var det lätt att få med sig något mer av bara farten. Det var dammigt och rörigt. Dags för ett röj.

Ett av mina största intressen sedan barnsben är mat. Allt med mat. Läsa recept, tänka på smakkombinationer, planera och laga mat. Och så förstås att äta mat. Njuta av maten varje dag. I mitt matintresse ingår att inspireras av recept. Därför har jag köpt många kokböcker genom åren, rivit ur recept och skrivit upp tankar om mat. I köket har vi en Stringhylla som jag hade på mitt rum när jag var liten. Den hyllan var sedan en lång tid belamrad med kokböcker etc i lager på lager.

Överfull Stringhylla med kokböcker

En dag när solen sken och jag var på gott humör tog jag ner alla böcker, tidskriftssamlare och matmagasin. Lade dem i högar på köksbordet. En hög för gamla fina kokböcker, en hög för praktiska vardagskokböcker, en hög för kokböcker om mat från andra länder och så vidare.

Vad ska vara kvar?

Hela köksbordet blev fullt. Det är imponerande så mycket som ryms i en Stringhylla! Jag blev dock rätt trött när jag såg alla kokböcker, matmagasin och urrivna receptsidor som jag samlat i drygt 30 år. Så jag släppte sorteringen till dagen efter.

Har tömt hyllan på kokböcker

När man rensar så tycker jag att det är lätt att börja tänka på vad som ska rensas bort.

Jag brukar rensa i röran genom att börja med att dela upp i de tre högarna: slänga, skänka och spara. Först därefter sortera det som ska sparas.

Nu tänkte jag istället direkt på det som skulle vara kvar utifrån frågorna:

  • Vilka kokböcker använder vi?
  • Vilka kokböcker vill vi spara fast vi inte använder dem?
  • Vilken hylla ska varje typ av kokbok stå på?

Efter en stund hade jag fyllt på hyllan i en ny ordning, lagt böcker och matmagasin i en skänka bort-låda och slängt det som var skräp. Jag städade köket av bara farten.

Se skillnaden före och efter

Före

Före kokbokshyllan

Efter

Kokbokshyllan efter

Vilken skillnad! Nu är det lätt att hitta inspiration igen.

Boken Mersmak för livet fick stå på hedersplatsen.

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 21, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by