Planerar för semester med kultur och sevärdheter i Bordeaux

Planerar för semester med kultur och sevärdheter i Bordeaux

På lördag reser jag och min äldsta dotter Linda till Bordeaux i Frankrike för en veckas semester. Det ska bli så kul!

Ofta tänker jag att jag ska blogga om mina resor så jag noterar och fotograferar men när jag kommer hem så är det annat som fångar mitt intresse. Sedan går tiden och minnet bleknar. Momentum är borta. Därför provar jag nu att samla information och länkar i förväg istället. I det här inlägget kommer jag därför att lägga till kultur och sevärdheter allt eftersom vi hittar sådant som vi vill se. Som ett levande resedokument. Så håll ut. 🙂

Följ oss på Instagram

Instagram.com/mikumaria 

Skärmavbild 2016-07-21 kl. 21.26.04

Ost, vin, baguette och citronpaj

När jag tänker på att resa i Frankrike så vattnas det direkt i munnen. Jag påminns om härliga måltider med lokala ostar, frasigt nybakt bröd, långkokta grytor och små syrliga citronpajer från konditoriet runt hörnet. Grytor med anka, crepes drypande av smör, citron och socker och baguetter med salami och brie. Härliga viner, läskande äppeldoftande cider och uppiggande espresso vid bardisken. Den självklara njutningen vid matbordet.

När jag hör ordet Bordeaux så går mina tankar till de fantastiska vinerna från Bordeaux. Eftersom viner är några av världen främsta har de sin egen sida på Wikipedia. Själv tänker jag främst på två olika sorters vin, dels de röda vinerna till vällagade middagar dels gyllengula droppar av dessertvin. Båda perfekta till ostar. Åh, vilken vecka vi kommer att äta oss genom.

Ostar.

Bo i ett konstnärsloft

Som boende valde vi att hyra ett privatboende via AirBnb. Det har jag gjort flera gånger i olika länder. Jag gillar känslan av att ”komma hem” med eget kylskåp och kunna sköta sig själv. Så vi ska bo centralt i en liten lägenhet nära strandpromenaden vid floden Garonne.

Kultur

En stor del av stadskärnan i Bordeaux är från 1700-talet är utsedd till världskulturarv genom Unesco. Både jag och Linda uppskattar gamla hus och att strosa runt i städer i lugn och ro. När jag läser och och ser bilder om Bordeaux så känner jag att det kommer att passa oss perfekt. Se själv på Bordeaux, Port of the Moon på Unescos sajt.

Eftersom Bordeaux är en gammal handelsstad med hamn så finns det mycket skrivet om staden. Läs exempelvis om Bordeaux på Wikipedia. För ännu mer känsla kan man se bilder från Bordeaux i Unescos film.

Sevärdheter

Muséer och slott vill vi se. Åka ut på landet. Åka till kusten.

Bordeaux turistbyrå har användbar information och utflykter. Som de här:

Get your guide erbjuder många utflykter i Bordeaux bland annat till vingårdar.

Vinmuseum ligger rätt nära där vi bor.

Museum för dekorativ konst och design.

Vinerna

Vi vill säkert åka ut till vingårdar och se på nära håll hur vinet tillverkas. Och så klart smaka på de ljuva dropparna.

Wine Folly tipsar om sätt att njuta av Bordeauxs viner till lägre kostnad. De bjuder även på denna fina vinkarta som är fri att dela vidare och skriva ut.

bordeaux-wine-map-by-wine-folly

Mer om vin kommer.

Artiklar och blogginlägg om Bordeaux

Vogue med 8 Reasons Bordeaux Is France’s Best-Kept Secret.

Chocolate & Zuccini med Best Eats in Bordeaux, From a Local.

Sannas eskapader i Frankrike med exempelvis inlägget Vackra vingårdar så långt ögat kan nå.

Miss Tourist med Things to do in Bordeaux. The ultimate guide.

Kollektivtrafik

Spårvagn. Information om Bordeauxs spårvägar med linjerna A, B och C på Wikipedia.

Buss. Såväl dag som nattbussar.

Tåg. Stationen heter Bordeaux Saint-Jean.

Flygplatsen Bordeaux.

Dessutom finns det trådbusslinje, en färja över floden Garonne och självklart taxi.

Foto: Skärmbild Maria Gustafsson

Next Post:
Previous Post:
This article was written by