På väg i ullstrumporna

På väg i ullstrumporna

Tänk så skönt med mjuka ullstrumpor i kängorna hela det blöta kalla vinterhalvåret. Det är nästa sak som jag vill lära mig att sticka, sådana sköna strumpor. I härliga färger dessutom, med färgstarka muddar som sticker upp i kängorna. Just strumpgarner finns i många färgglada kombinationer. Både hos de större varumärkena och i handfärgade garner som exempelvis Maria Lärkängs garn som ger effektfullt randiga strumpor. När jag har stickat strumpor ska jag köpa några nystan av Marias vackra garner som belöning till mig själv.

Sticka sköna strumpor

När jag kom på att jag ville sticka strumpor så gick jag till Linda som driver garnbutiken Deisy Design. Hon rekommenderade garnet Lang Yarns Jawoll Magic som är ett strumpgarn med hög kvalitet i blandningen 75 % ren ny ull och 25 % polyamid vilket gör strumporna hållbara. Enbart ull är mjukt och skönt men tyvärr inte så hållbart på hälarna. Till garnet valde vi ut en beskrivning för ett par standardstrumpor. Eftersom jag var osäker på om jag hade strumpstickor i sticksamlingen så köpte jag nya vassa stickor i kolstål, KnitPro Karbonz. Enligt mönstret så stickar man mudden först och därefter en hällapp innan man stickar hälrundningen. Det är så långt som jag har kommit. Eller egentligen så har jag stickat vidare men gjort fel så de försöken har jag repat upp.

Strumpstickning

För att lära mig att sticka den formade hälen behöver jag träna vidare. Det är irriterande att sticka fel i så tunt garn med tunna stickor som tar tid att sticka. Jag blev därför så glad när jag hittade Pernilla Einarssons tutorials på YouTube för hur man ska sticka strumpor. Filmerna är tydliga och Pernilla beskriver på ett lugnt och metodiskt sätt hur man ska sticka för att lyckas forma strumpor av sin stickning.

Tutorials för att sticka strumpor

Pernilla har gjort en videoserie i 11 delar för att sticka uppifrån och ner, det vill säga från mudden och ner mot foten och en i 3 delar för hur man stickar nerifrån och upp, det vill säga från tån och upp mot foten. Tack Pernilla för dina tydliga instruktioner, snart kan jag också sticka strumpor.

Videoserie för att sticka uppifrån och ner:

Videoserie för att sticka från tån och uppåt:

Nu när jag har stickat upp de flesta andra projekt, så är det bara strumporna kvar. Jag har redan köpt fler nystan med strumpgarn i härligt glada färger och en lång tunn rundsticka för att kunna sticka två strumpor samtidigt. För att sätta lagom press på mig själv har jag börjat lova familjen att de ska få sköna stickade yllestrumpor.

Foto: Nancy Bush pattern av AnnaKika CC By 2.0

Next Post:
Previous Post:
This article was written by