Nystar rejäla nystan med nystmaskinen

Nystar rejäla nystan med nystmaskinen

Som jag berättade häromdagen så har jag köpt en garnvinda för att underlätta att omvandla garnhärvor till fina nystan. Nu har jag tagit ett steg till och köpt en nystmaskin med vilken man snabbt tillverkar en slags platta nystan. Dessa platta nystan kallas yarn cakes på engelska.

Nystmaskin i vintage shop

Jag hittade den fina rödvita nystmaskinen i en vintage shop på Etsy. Enligt annonsen var den troligen från 1970-talet. An old wool winder in its box. Made of plastic, so probably c1970s. Works just fine. Ja, fungerade gjorde den. Till en del. Den är ialla fall väldigt fin, i rött och vitt.

Nystmaskinen med 50 g nystan

Men vad var det som strulade då? Jo, funktionen med den lilla metallpinnen med en ögla för garntråden som leds från härvan på garnvindan in till nystanet. När man nystade så var den lilla metallpinnen lös och vinglade till och när det hände trasslade garnet in sig under nystanet.

Rätt irriterande men inte så svårt att hålla i pinnen så jag tänkte att jaja, det blir nog bara 50 grams nystan på den här maskinen. Eftersom mitt favoritgarn Kampes tvåtrådiga ullgarn kommer i 100 grams härvor så ville jag dock ogärna klippa av garnet i onödan. Janne provade då att nysta upp en hel härva, se bilden till inlägget att han lyckades till slut. Men han var tvungen att hålla ut metallpinnen hela tiden. Ändå så trasslade det ibland. Inte hållbart när man ska nysta flera härvor.

Vad gör Janne?

Efter att ha gjort goda försök på att göra 100 grams nystan utan större framgång så tog Janne fram verktygen och skruvade isär nystmaskinen. Inifrån var det enkelt att hitta problemet med att få metallpinnen att sitta kvar utdragen.

Janne förbättrar nystmaskinen

Efter en stund hade Janne fixat problemet och skruvade ihop maskinen. Lösningen var att dra ut pinnen även när det trögade, tills den fastnade i ett inre stopp. Mycket bra!

Det är också kul att dela sina intressen, för medan Janne skruvade och fixade så stickade jag på andra sidan bordet så vi kunde sitta och småprata.

Garnvinda och nystmaskin i synergi

Med garnvindan på snedden med härvan fastspänd och nystmaskinen med metallpinnen rejält utdragen så satte Janne igång att nysta upp många härliga härvor och varenda nystan blev jämnt och fint. Enda orsaken nu till att nystanen blev lättare än 100 gram var att det fanns knutar på tråden. Då vill jag hellre göra flera små nystan för att ha koll på var knutarna finns.

Nystanen var sedan smidiga att placera i lådorna från Ikea. Jag vill ha många olika färger hemma så att jag kan måla med färgerna när jag stickar. Då är det extra bra att nystanen tar mindre plats än de vanliga runda nystanen.

Janne nystar upp ullgarn

Nu är det bara att sticka på!

Här hittar du nystmaskiner

Om du vill köpa en nystmaskin för väldigt bra pris så kan du söka på yarn winder på Ebay, Ali Express eller Amazon.

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 77, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by