Nu ska vi så chilli!

Nu ska vi så chilli!

När vi häromdagen gjorde grönsaksfyllda rispappersrullar till lunch, insåg jag att det var perfekt Instagram-moment så jag lade upp denna bild där.

Rispappersrulle med het dipsås

Till rullarna hade jag blandat till en het dipsås av ingefära, vitlök, socker, sesamolja, ljus soja, sesamfrön, rapsolja, pressad citron och Sriracha istället för färsk chili och vi började diskutera chili i kommentarerna. Just Sriracha eller sambal oelek är mina favoriter för att få hettan från chili  utan färsk chili. Jag skrev att jag tycker att det är svårt att hitta någon god färsk chili för antingen smakar de milt som paprika eller så smakar de på tok för starkt. Daniel @superscalamusic erbjöd mig några chillifröer så jag kunde prova att så chili själv. Jag tackade självklart ja och nu har fröerna kommit hit. Tack Daniel!

Tre sorters chili

De tre chilisorterna från Daniel har exotiska namn nämligen Habanero, Orange soave och Brazilian starfish och vid en googling på namnen ser man att deras chilifrukter är så vackra. Klicka på namnen nedan så får du se. När plantorna har vuxit upp kommer  jag att visa dem i här i bloggen. Och förhoppningsvis även berätta hur maten smakar med egenodlad chili.

Habanero – är rejält het och en de mest odlade sorterna av havannapeppar enligt Wikipedia.

Orange soave – är fruktig och mildare än habaneron enligt Jalapeno.nu.

Brazilian starfish – är söt och fruktig med mild hetta enligt jalapeno.nu.

Efter att ha läst om att odla chili verkar de flesta föreslå att:

  • fröna ska blötläggas före sådd
  • jorden ska gärna vara sandblandad såjord, inte för näringsrik
  • chili är relativt lättodlat
  • plantorna vill ha det både varmt och ljust. Så vi kanske får ta och skaffa en växtbelysning, för ännu är det svalt och mörkt i Sverige. Även inomhus.

Det är första gången vi försöker oss på att odla chilifrukter så det ska bli kul att se vi får någon skörd att krydda maten med. Återkommer med resultat!

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 6, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by