Blogg100 startar för femte gången och jag är med igen!

Blogg100 startar för femte gången och jag är med igen!

Idag den 1 mars 2016 startar Blogg100 för femte gången!

Att blogga är en utmaning där det är enkelt att starta men svårt att fortsätta. I början är det lätt att bli kär i sin blogg och man kommer på massor att skriva om. Sedan när den första förälskens vågor har lagt sig tar vardagen vid och med den annat som tar ens intresse. Som bäst ligger bloggen där och svalpar i vattenbrynet.

Fredrik Wass gillar bloggande som han tror är bra för att utveckla sitt tänkande och skrivande. Därför startade han bloggutmaningen Blogg100 år 2012. Sedan dess har Blogg100 under fyra år fått till följd att tusentals människor utmanat sig själva, fyllt bloggosfären med tankar och upplevelser i sin medverkan under årens lopp och så även jag. Mer om det strax.

Blogg100 logotyp

Så här säger Fredrik om varför Blogg100 behövs:

För att det gör skillnad, framförallt för deltagarna, men förstås lika mycket för läsarna. Har du en glest uppdaterad blogg kommer den få nytt liv igen. Du kommer att få nya läsare och de kommer att återvända oftare. Du kommer att hitta saker att blogga om som du inte ens visste fanns, och du kommer lära dig saker längs vägen.

Här är allt du behöver veta om Blogg100

Här presenterar Fredrik Blogg100 2016.

Fredrik Wass @bisonblog på Twitter.

Gruppen Blogg100 på Facebook där deltagande bloggare kan diskutera sin utmaning med varandra.

Gruppen #blogg100 inläggen där deltagande bloggare kan dela sin blogginlägg med varandra.

Tweets markerade på #blogg100 hittar du här.

Och en bonus:

Bloggbyrån gjorde 2014 ett smart tillägg/plugin som hjälper till att räkna antalet inlägg. Tillägget passar till WordPress-bloggar som ligger på egenhostad domän, som denna blogg gör. Här kan du läsa mer och ladda ner tillägget. Det har jag gjort och därför visas Blogg100-logotypen och en kort text längst ner i varje inlägg som taggas med blogg100. Tack Bloggbyrån för denna smart funktion! Det går att justera tillägget på flera sätt under panelens Inställningar. Bland annat kan du ändra:

  • till rätt år
  • vilken stil man räknar på, ett inlägg om dagen i 100 dagar eller 100 inlägg på 100 dagar
  • länka till årets inlägg på Fredriks blogg: http://bisonblog.se/2016/02/blogg100-femte-aret-i-rad/

Mina tidigare Blogg100

2012: Missade jag helt Blogg100.

2013: En bild med några meningar på mikumaria.tumblr.com

Blogg100 2013 i mål

Så har jag börjat vartenda inlägg här från 001 till 100. Min strategi för att faktiskt ge mig själv en rättvis chans att klara mig ända hit i mål var enligt följande:
– En bild som är tagen idag.
– Inled med dagens siffra.
– Börja sedan skriva ordet idag.
– Skriv minst en och helst flera meningar, oftast från mobilen.
– Tagga med blogg100, utmaning, mikumaria + relevanta ord för dagens inlägg.
– Publicera.

Efter ett tag insåg jag att gjorde något helt nytt för mig, jag skrev dagbok. En bloggdagbok.

Många av min vänner som jag har lärt känna efter 2006 har inlett sina digitala liv med att blogga om sina dagar. Då när internet var nytt och de var få som upptäckt tjusningen med att nå likasinnade människor över nätet.

Vid den tiden var mitt liv fyllt av ryggsmärtor, tonåringar, studier, extrajobb och företagande. Bland annat.

Vad hände 2006 för att jag skulle komma i närheten av bloggande? Jo, när jag läste magisterprogrammet i kommunikation fick jag en bloggare nära mig. Det var Anna-Carin Carnebro som berättade om bloggosfären. Och resten är historia. Läs hela mitt avslutande inlägg här.

2014: En podcast med bild på Audioboo.com/mikumaria

mikumarias 100 dagar 2014 #blogg100

Här samlar jag mina dagliga intalade blogginlägg från och med den 1 mars 2014 i utmaningen Blogg100 2014. Fredrik Wass startade Blogg100 och jag deltar genom att prata en stund varje dag om det jag gör och funderar på just den dagen. #blogg100 Lyssna på mina 100 dagar här.

2015: En kortfilm med dagens ord på instagram och skickat till mikumaria.tumblr.com

Se exempelvis denna film med dagens ord feministaktivism från den 8 mars.

Mitt Blogg100 2016

Syftet för mig med att delta i Blogg100 är att uppmuntra mig själv till att verkligen skriva de där blogginläggen som jag har kommit på och lagt som utkast. Även att träna mitt tänkande och skrivande kring ämnen som jag verkligen gillar.

Mina ämnen kommer att röra sig kring mina kreativa intressen inom kategorierna för denna blogg. Jag ser fram till att skriva inlägg om exempelvis stickning, odling, matlagning och färg & form. Klicka i listan för kategorier i högerkanten så kommer du direkt till inläggen inom varje kategori. Som du ser på bilden längst upp i detta inlägget har jag planerat för att sprida ämnen mellan mina olika intressen. Några nya kategorier kan komma till, det ser vi efter vägen till dag 100.

Om du vill följa mig i Blogg100 så är du välkommen hit då och då. Jag kommer att blogga 100 inlägg på 100 dagar, inte nödvändigtvis varje dag utan när det passar mig.

Jag tycker att det ska bli riktigt kul att blogga om mina intressen så jag ser fram till att göra Spontant trampade stigar 100 inlägg bättre, roligare och mer intressant under de kommande 100 dagarna. Hitta höga vågor att surfa på och förhoppningsvis intressera andra att surfa med. Några blåmärken får man räkna med. Utmaningar är ju inget utan kallsupar men jag räknar också med många soliga stunder tillsammans!

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 1, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by