Moderna Muséet visade Olafur Eliasson

Moderna Muséet visade Olafur Eliasson

I höstas reste jag och Janne iväg för att tillbringa några mysiga dagar i Stockholm. En solig dag besökte vi Moderna Muséet för en dag med både konst och kompisar.

En solig dag på Moderna

När vi kom in så laddade vi ner Modernas app för audioguide. Genom appen kunde vi följa med i utställningen och få extramaterial.

Utställningen Verklighetsmaskiner med Olafur Eliasson

Jag hade sett att Moderna skulle ställa ut verk av Olafur Eliasson mellan oktober och januari. Namnet på utställningen var Verklighetsflykt/Reality Machines. Olafur är en installationskonstnär som ofta använder ljus och vatten i sina verk. Det var roligt att se hans installationer på plats.

Ett verk på Verklighetsflykt på Moderna hösten 2015

”Verklighetsmaskiner spänner över hela Eliassons karriär, från tidigt 1990-tal till idag och tar upp flera centrala teman i Eliassons konstnärskap” som Moderna skriver i sin beskrivning av utställningen Verklighetsflykt.

Janne och jag på Moderna hösten 2015

Ett konstverk var en maskin med prismor runt om. Maskinen var placerad mitt i rummet och genomlysts av ljus som bröts när det passerade prismorna. Resultatet blev att väggarna skimrade av olika färger. Våra skuggor skapade mönster på väggarna vilket fin oss besökare att röra oss på olika vis för att ändra på våra skuggfigurer. Mycket effektfullt och vackert.

Moderna beskrev utställningen såhär:

En fläkt cirklar i oregelbundna banor ovanför våra huvuden, vatten pumpas frenetiskt upp i kaskader, och i en annan av salarna kan vi vandra i en labyrintisk arkitektur av färgad rymd.

Ser rumsgrannarna genom glaskulan på Moderna

Vi provade att använda informationen i appen men upplevde att vi då saknade vår kommunikation. Är man ensam så är appen antagligen bättre som informativt sällskap. När man känner för sådant.

Vi gillade utställningen som var lekfull, färgstark och inspirerande. Vilket gav starka intryck så vi blev rätt trötta i huvudet på slutet.

Lästips om konstnären

Se filmer från utställningen

På Moderna Muséets kanal på YouTube hittade jag spellistan med Olafur Eliasson Verklighetsmaskiner. I listan ingår fem stycken klipp med konstverk, föreläsning och seminarie. Mycket bra att kunna ta del av konstnärens tankar om utställningen även efter utställningen är slut. Och kunna gå tillbaka och se om utställningen.

Långfika med kompisar

Redan i förväg hade vi bokat in en långfika med några av våra stockholmsvänner. Moderna har flera mysiga och bra restauranger och kaféer. Vi fyllde ett bord och pratade och umgicks så att tiden bara flög. Vi käkade svampsoppa och drack god lokal öl. Efter några timmars gott prat så fikade vi också. En heldag på Moderna rekommenderas verkligen nästa gång du är i huvudstaden. Passa på att ta en sväng inne i museibutik för där finns fina saker.

Påfyllda med konst, kompisar och god mat strosade vi nöjda hemåt genom stan.

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 19, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by