Modellade för fotoprojekt

Modellade för fotoprojekt

Min vän Annika Karlsson hörde av sig med frågan:

– Vill du vara modell, jag går en kurs i digital fotografering på Valand?

Vilken fråga, klart att jag svarade ja!

Igår var det dags, en intensiv dag med fokus på att Annika skulle få till känslor, uttryck, ljus och teknik – helst samtidigt.

Inbjudan till vernissage och utställning.

Ateljé på Valand

Vi var i en ateljé på Valand som är en del av Göteborgs Universitet, GU. De erbjuder flera fristående kurser, såväl under terminerna som på sommaren. Annikas kurs heter Digital fotografi, introduktion 15 p och går under sommaren.

Valand GU

Blunda, titta hit, se uppåt

Therese Gustavsson, på bilden, och jag var modeller som Annika fick regissera som hon ville. Att ställa upp som modell för ett konstprojekt innebär risker, för syftet är att manifestera konstnärens inre bilder inte att få oss att se så snygga ut som möjligt.

Konstfotografering

Som det syns på bilderna hade Annika mycket utrustning till sin tjänst för att få fram effekter med ljus och mörker. Genom att flytta på lampor och skärmar skapade hon helt olika bilder. Fascinerande!

Vad spelar färgen för roll?

Annika berättade att hon tänkte göra bilderna svartvita för sitt fotoprojekt som är en bok med bilder på människors uttryck och saker som hon tycker hör ihop med uttrycket på något sätt.

Här lekte jag med färgerna i en bild för att känna skillnaden med kallare toner mot de andra varmare bilderna.

Konstrar till fotot

Eftersom både jag och Therese har olika röda toner i våra hårfärger blev det väldigt färgstarkt med oss två tillsammans på bilder. Jag ser fram till att få se Annikas urval när hon har jobbat fram de uttryck som hon vill ha med.

Eftersnack när spänningen släppte

Även om vi hade en lugn och behaglig stämning mellan oss så var det ändå skönt att få skratta och slappna av med prat om smått och stort en stund efter fotograferingen. Så jag antar att vi hade ansträngt oss mer framför kameran än vad vi kanske tänkte på under tiden.

Efter dagen så åkte Annika hem med massor av bilder i sin kamera. Jag kan tänka mig att nästa steg i projektarbetet är att välja ut bilder bland de hundratals, 600 (!), hon tog och hitta kopplingar – vilken utmanande uppgift!

Planering för vernissage

Therese skriver en roman och jag gick kurs i att skriva filmmanus tidigare i sommar så vi hade en hel del att prata om.

Smakprov på konstfoto

En bild av mig som Annika tog som tack för hjälpen. Vilket spel mellan ljus och mörker!

Maria Gustafsson av Annika Karlsson 20160802

På de flesta av fotona som Annika fotograferade hade vi inte glasögon på grund av de reflexer som skapas av lampor och blixtar.

Kom gärna på vernissage!

I slutet av augusti är det dags att rulla ut den röda mattan för då visar Annika och hennes medstudenter upp sina verk under några få dagar. Då får du se fler bilder på mig också. 🙂

Utställningen är också på Valand i Göteborg. Vernissage på torsdagen den 25 augusti kl 16-20 och utställning följande fredag och lördag kl 12-17. Länk till inbjudan hittar du här.

PS

Förutom att fotografera så målar Annika akvarell och gör animationer, se hennes blogg.

Foto: Maria Gustafsson

Next Post:
Previous Post:
This article was written by