Det enkla är det goda vilket dessa varma smörgåsar blev ett…

Mixa havremjölk
Genom att mixa några få ingredienser som vatten och havregryn kan man göra sin egen havremjölk på ett kick. Den hemgjorda blir förutom färsk och fri från tillsatser även mycket billigare. Vi har gjort mjölk av mandel, cashewnötter och havregryn något år nu. Den mjölken är till exempel perfekt som bas för smoothies.
I programmet Strömsö på finsk TV gjorde de växtmjölk av olika basingredienser som sojabönor, sesamfrön, havregryn och mandel. Här är deras recept. Såhär skriver de om växtmjölk:
Sojamjölk smakar ganska neutralt och passar till allt som man brukar använda komjölk till. Havremjölk har en tydlig smak av havre och passar bra till gröt, pannkakor och smoothies. Rismjölk är ofta lite tunn och smakar sött, den blir tjockare och godare om man blandar med vit quinoa. Mandelmjölk smakar mycket kalcium och väldigt fräscht. Sesammjölk smakar, just det – sesamfrön.
Tillagning
Blötlägg någon deciliter havregryn några timmar eller över natten. Blanda dem sedan i en mixer med en liter kallt vatten. Jag brukar tillsätta en knivsudd salt, en knivsudd vaniljpulver, en skvätt rapsolja och några dadlar för att söta smaken. Man får prova sig fram med mängderna.
Sedan är det dags att låta mixerna göra jobbet med att finfördela ingredienserna till en mjölkfärgad vätska. Jag brukar låta mixern gå en extra stund för att alla fibrer ska vara riktigt uppmixade.
Om man vill kan man nu sila mjölken genom ett finmaskigt tyg och låta mjölken rinna av. Men det tycker jag numera är ett onödigt steg, särskilt om resultatet ska bli en smoothie. Där passar fibrer bra in för hälsans skull.
Mjölken förvarar vi i kylen precis som vanlig mjölk.
Foto: Maria Gustafsson
Next Post: Boken Väskor av Cilla Ramnek
Previous Post: Kortfilm: 5×5 The Book Clean Up