Min design: Sticka vantarna To Yayoi Kusama with love

Min design: Sticka vantarna To Yayoi Kusama with love

Som jag berättade igår var mitt flöde på Instagram och Facebook plötsligt fullt av bilder på skisser och vantar i olika stadier. Orsaken till det hela är dela vantar, en utmaning kring egendesignade vantar som arrangeras av Hemslöjdskonsulenter i Skåne.

Jag har under december designat och stickat två par vantar till de analoga och digitala utställningarna.

Det är Hemslöjden i Skåne, Hemslöjden i Norrbotten och Norrbottens Museum som arrangerar Dela vantar. Deras Facebookgrupp är ett inspirerande forum för oss medverkande stickare. Se även bilder på Instagram med #delavantar. Den digitala utställningen med alla härliga vantar med beskrivningar finns här: Alla vantar.

Min andra vantdesign är To Yayoi Kusama with love, att skapa dem var som en kreativ urladdning. Du är välkommen att sticka dem om du vill. Beskrivningen med diagram för mönstret finns att ladda ner i pdf längst ner i inlägget. När vantbeskrivningen är publicerad hos Hemslöjden i Skåne så kommer jag att länka till den här.

De har fått hashtagen #toyayoikusamawithlove Så får vi se om fler kommer att sticka min hyllning till en av mina favoritkonstnärer. 🙂

Konstnären Yayoi Kusama

Jag minns inte när det var men jag minns hur det kändes när jag såg konst av Yayoi Kusama första gången. Helt knockad och varm. Ville bara se mer och få veta mer om vem konstnären var. Sedan på hösten 2015 besökte vi utställningen I oändligheten med Yayoi Kusamas verk i Louisiana i Danmark. Det var helt underbart! Färger, former och en dramatiska livshistoria. Hela rum målade i starka färger med prickar, speglar och lampor. Och så mycket mer. Yayoi Kusama är en ikon.

Yayoi Kusama. Foto: Wikipedia. CC By 4.0.

Beskrivning av vantarna

Vanten To Yayoi Kusama with love är min hyllning till den japanska konstnären Yayoi Kusama. Hon är en av mina favoritkonstnärer och hennes konst känns i såväl hjärta som mage.    

Vantarna är min konstnärliga tolkning av olika verk av Yayoi Kusama, samt konstnären själv och hennes liv.

På utsidan av handleden hennes konstverk med organiska motiv, på handledens insida den inrutade vardagen i studion, på handens utsida pumpor, på handens insida rumsinstallationer om oändligheten, så kallade infinity rooms. Vanten inleds med några varv resår, svart och vriden som livet kan vara. 

Jag vill verkligen rekommendera att besöka en utställning med Yayoi Kusamas konst om du får chansen.

Material

Stickor: 3 mm rundsticka för magic loop, eller strumpstickor om du föredrar dessa.
Garn: Cirka 85 gram av Kampes två-trådiga ullgarn, 300 meter på 100 gram.
Storlek: Medelstor vante.

  • Stoppnål för att avsluta toppar och fästa trådändar.
  • Tunn virknål kan hjälpa till med avmaskning och extramaskorna vid tummarna.
  • Garn i avvikande färg för tumtråd. Gärna bomullsgarn som är enkelt att lossa.

Instruktion

Läs diagrammen från höger till vänster med start i nedre högra hörnet.

  • Lägg upp 60 maskor och sätt ihop till en ring utan att maskorna vrider sig.
  • Sticka vriden resår med 1 rät i bakre maskbågen och 1 vanlig avig maska i 5 varv.
  • Dela upp maskorna i 30 maskor för framsidan och 30 maskor för baksidan.
  • Sticka mönsterstickning för vänster eller höger hand enligt diagram 1 eller 2.

Tumtråd: Se den röda markeringen för tummarna på diagram 1 eller 2. Sticka in en garntråd för tummen över 11 maskor. Sätt sedan tillbaka de 11 maskorna på stickan och fortsätt sticka mönsterstickning.

Minska för toppen i sidomaskorna på varje varv, i bakre maskbågarna på höger sida och i främre maskbågarna på vänstersidan.

När det är 4 maskor kvar på varje sida, totalt 8 maskor kvar, ta in stickan på avigsidan och maska av med three needle bind of.

Tummen: Lossa tumtråden och sätt de 11 maskorna på stickan på båda sidor om hålet. Se de röda markeringarna på diagram 1.

Ta upp en extra maska i början och slutet av varje sida, så att det blir 13 maskor på varje sticka, totalt 26 maskor för tummen.

Sticka tummen i mönsterstickning enligt diagram 3. Minska i toppen och avsluta som på vanthanden. Fäst garnändarna.

Brodera ögon, ögonbryn och mun på tummarna.

Här är några sticktips från mig:

  • Under stickning med flera färger, ta för vana att hålla garnfärgerna på samma plats. Placeringen av garnet på avigsidan påverkar rätsidans mönster. Jag brukar hålla det ljusa garnet över det mörka.
  • När stickningen är färdig, prova vantarna och se om det behövs förstärkning bredvid tummen. Det kan bli hål även när man plockar upp extra maskor bredvid tumhålet. Jag brukar ta på vanten och nästa ihop hålen med garn på stoppnålen, från rätsidan.
  • För mindre eller större storlek, prova att gå ner eller upp i stickstorlek, välj tunnare eller tjockare garn alternativt sticka färre eller fler rader med mönstrets rutor.

Efterbehandling

Skölj upp vantarna, jag brukar krama vantarna i ljummet vatten med olivtvål. Skölj i rent vatten. Pressa ur överflödigt vatten i frottéhanddukar och låt vantarna ligga och torka plant.

Efterbehandling

Skölj upp vantarna, jag brukar krama vantarna i ljummet vatten med olivtvål. Skölj i rent vatten. Pressa ur överflödigt vatten i frottéhanddukar och låt vantarna ligga och torka plant.

Ladda ner beskrivningen i pdf med diagrammen

To Yayoi Kusama with Love av Maria Gustavsson

Lycka till!

Foto: Yayoi Kusama, Wikipedia. CC BY 4.0
文部科学省ホームページ [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], via Wikimedia Commons.

Foto: Maria Gustavsson

Next Post:
Previous Post:
This article was written by