Min design: Sticka vantarna Happy Surprise

Min design: Sticka vantarna Happy Surprise

Plötsligt var mitt flöde på Instagram och Facebook fullt av bilder på skisser och vantar i olika stadier. Orsaken till det hela är en utmaning kring vantar som arrangeras av Hemslöjdskonsulenter i Skåne, dela vantar.

Jag har designat och stickat två par vantar till de analoga och digitala utställningarna. Vantarna heter Happy Surprise och To Yayoi Kusama with love.

Utställningarna heter Dela vantar och arrangerar gör Hemslöjden i Skåne, Hemslöjden i Norrbotten och Norrbottens Museum. Utställningens Facebookgrupp är ett inspirerande forum för oss medverkande stickare. Se även bilder på Instagram med #delavantar.

Den digitala utställningen med alla härliga vantar med beskrivningar finns här: Alla vantar. Och här hittar du mitt bidrag Happy Surprise.

Min ena vantdesign är alltså Happy Surprise, välkommen att sticka dem om den vill. Beskrivningen med diagram för mönstret finns att ladda ner i pdf längst ner i inlägget.

De har fått hashtagen #happysurprisemittens på Instagram. Så får vi se om det dyker upp fler bilder än mina. 🙂

Beskrivning

Vanten Happy Surprise stickas i flerfärgsstickad slätstickning som gör vanten varm och skön. Tummens topp lyser upp och mudden är extra lång för att kunna vikas ner.

Happy Surprise är lika mycket en glad överraskning till dig som stickar vantarna som till den som får hålla sig varm om händerna i dem. Vantarna är lätta att lyckas med samtidigt som de ger ett tydligt uttryck. Välja färger i neon, pastell eller retro? Se förslag i diagram 4.

Material

Stickor: 3 mm rundsticka för magic loop, eller strumpstickor om du föredrar dessa.
Garn: Cirka 80 gram av Kampes två-trådiga ullgarn, 300 meter på 100 gram.
Storlek: Medelstor vante.

  • Stoppnål för att avsluta toppar och fästa trådändar.
  • Tunn virknål kan hjälpa till med att plocka upp extramaskorna vid tummarna.
  • Garn i avvikande färg för tumtråd. Gärna bomullsgarn som är enkelt att lossa.

Instruktion

Läs diagrammen från höger till vänster med start i nedre högra hörnet.

  • Lägg upp 60 maskor och sätt ihop till en ring utan att maskorna vrider sig.
  • Sticka resår med 1 rät och 1 avig i 30 varv.
  • Dela upp maskorna i 30 maskor för framsidan och 30 maskor för baksidan. Sticka mönsterstickning enligt diagram 1.

Tumtråd: Efter 21 varv, det vill säga 7 rader med rutor, sticka in en garntråd för tummen över 11 maskor. Se den röda markeringen för höger/vänster vante på diagram 1. Sätt tillbaka de 11 maskorna på stickan och fortsätt sticka mönsterstickning.

Fortsätt att sticka 33 varv det vill säga 11 rader med rutor enligt diagram 1.

Minska för toppen i sidomaskorna på varje varv, i bakre maskbågarna på höger sida och i främre maskbågarna på vänstersidan. När det är 8 maskor kvar, klipp av någon decimeter garn och dra garnet genom de återstående maskorna.

Tummen: Lossa tumtråden och sätt de 11 maskorna på stickan på båda sidor om hålet. Se de röda markeringarna på diagram 1. Ta upp en extra maska i början och slutet av varje sida, så att det blir 13 maskor på varje sticka, totalt 26 maskor för tummen.

Sticka tummen i mönsterstickning, 6 rader med rutor enligt diagram 2 eller 3 beroende på om det är höger eller vänster tumme. Följ vanthandens mönsterstickning med ljust på mörkt. Minska i toppen och avsluta som på vanthanden. Fäst garnändarna.

Efterbehandling

Skölj upp vantarna, jag brukar krama vantarna i ljummet vatten med olivtvål. Skölj i rent vatten. Pressa ur överflödigt vatten i frottéhanddukar och låt vantarna ligga och torka plant.

Ladda ner beskrivningen i pdf

Happy Surprise av Maria Gustavsson

Lycka till!

Foto: Maria Gustavsson

Next Post:
Previous Post:
This article was written by