Matig och värmande linssoppa

Matig och värmande linssoppa

När det är kallt ute är det så gott att värma sig med en soppa eller gryta. Nu när vi har valt allt äta mer vegetariskt här hemma så passade det bra att laga till en matig linssoppa med röda linser och massor av grönsaker.

Hälsosamma linser och grönsaker

Linser och bönor är är milda i smaken, rika på protein, långsamma kolhydrater, fibrer och nyttigheter och de ger en behaglig mättnad till en låg kostnad. Smart mat helt enkelt. Att linser är populära är lätt att se såväl ute på caféer där linssoppa ofta finns som dagens soppa som att en googling på linssoppa ger hundratusentals träffar. Susannsol tipsade på Instagram om den här linssoppan med kokos och tomat från Ica.

Röda linser har den fördelen att de kan kokas utan blötläggning. Att lägga linser eller bönor i blöt kvällen innan tillagning är inte svårt men kräver planering.

Storkok av matig linssoppa

Eftersom kylskåpet var fullt med grönsaker så lagade jag till en rejäl sats på drygt 20 portioner i 10 literkastrullen när jag ändå satte igång. Det är stort sett lika enkelt att tillaga en stor sats som en liten. Smart att frysa in för att värma en färdig lunch eller middag kommande dagar.

Linssoppa

Ingredienser

Även om man kan koka soppa på en spik så är det godare med mycket grönsaker i. Dessa mängder är ungefärliga, så se dem som inspiration till egna storverk.

Linser och frön:
Röda linser, 4 dl
Helt bovete, 2 dl
Quinoa, som först sköljdes i hett vatten, 2 dl

Grönsaker:
Morötter, 5 st
Gul lök, 9 st
Purjolök, 1 stor
Vitlök, 2 hela, i skalade klyftor
Krossade tomater, 2 paket
Röd paprika, 1 st
Grönkål, några nävar hackad

Smaksättningar:
Bladpersilja, hackade stjälkar och blad, en näve
Kokosflingor, 1 dl
Färsk ingefära, fint hackad, 5 cm, skalad och finhackad
Citron, skal och hackat fruktkött, 2 små
Pressad apelsin, 1 st
Vegetarisk buljongtärning, 3-4 st
Chiliflakes
Koriander
Salt
Olivolja, rejäl bottenskyla i grytan
Kokande vatten, 3 liter

Jag började med att skala och hacka vitlök, gul lök och purjolök och lät hacket fräsa en stund i olivoljan. Under tiden hackade jag paprikan, bladpersiljan och gjorde i ordning frukterna. När löken började mjukna blandade jag ner röda linser, quinoafrön och bovetekorn samt paprika. Rörde runt så att proportionerna blev som på bilden ovan. De torra fröna och linserna sväller när de kokar.

När jag tyckte att det såg ut att vara mycket grönsaker med lagom frön och linser så spädde jag så ingredienserna täcktes med kokande vatten från vattenkokaren och lade i buljongtärningar och kryddade med frukter och smaksättningar. Nu ska alla ingredienser vara i kastrullen och koka under lock i ungefär 20 minuter tills morötterna är lagom kokta. Jag rörde om några gånger så att soppan kokte jämnt.

Linssoppa 3

Smaka av i slutet så att soppan är riktigt god, kanske behövs extra citronsaft, salt eller chili? Själv hackade jag några vitlöksklyftor och en bit ingefära som fick koka med sista minuterna för att ge extra stuns.

Som variation kan man mixa soppan slät men idag valde jag en version med bitar att tugga på.

Soppan är serverad

Linssoppa 4

Linssoppan är matig och god som den är. En macka till kan vara gott, hård eller mjuk passar lika fint. Likaså en klick yoghurt eller gräddfil och några rostade krutonger eller frön att knapra på. Eller släpp ner en driva riven ost i soppan när man är på det humöret.

Värmande, nyttig, mild, god smak och behaglig mättnad för en låg kostnad. Linssoppan rekommenderas verkligen.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by