Måla cementkrokar för snyggare upphängning med synliga krokar

Måla cementkrokar för snyggare upphängning med synliga krokar

Då vi bor i ett stenhus så använder vi ofta cementkrokar för att hänga upp tavlor och lättare saker på väggarna.

Cementkrokar är användarvänliga krokar, dock vita

Cementkrokar är toppenbra och enkla att sätta upp. Bara måtta upp, fram med hammaren och slå in de små piggarna i väggen. När man sedan behöver ta bort krokarna så bänder man bort dem. De lämnar väldigt små hål som är enkla att spackla över vid behov och därefter måla eller tapetsera över.

Cementkrok i sin ursprungliga färg

Krokarna är praktiskt taget osynliga på vita väggar men ack så trista att se, särskilt mot en målad eller mönstrad bakgrund. Så när vi skulle börja hänga en tavelvägg i ateljén, så var det inte så snyggt med vita krokar på den härligt turkosa väggen. Vi köpte några fina gamla skolplanscher från Gleerups i Lund hos Lokalen Gbg på en loppisrunda så de skulle få starta väggen.

Skolplanscherna på Lokalen Gbg

Ateljén, som är vårt senast renoverade rum i huset, är vårt nya favoritrum där vi gör allt mer varje dag. Vi arbetar, gör musik, podcast, stickar, tecknar, bloggar, läser med mera. Så vi vill ha det fint och ombonat där.

Hur göra med de vita krokarna då? Skolplanscherna hänger i tunna ståltrådar så krokarna kan inte döljas bakom planscherna som det ofta fungerar att göra med inramade tavlor där upphängningen finns på baksidan.

Vi provade att hänga upp planscherna på de vita krokarna men jag såg de vita krokarna varje gång jag gick in i ateljén. Dags att tänka om. Byta krokar? Nej, vi målar dem med väggfärgen såklart.

Måla cementkrokar för att smälta in i bakgrundens färg

Vi spikade upp krokarna som vanligt. Om man målar krokar före uppspikning kan färgen skadas av hammaren.

Turkos cementkrok på turkos vägg

Väl på plats målade vi krokarna med väggfärgen. Det behövdes två lager för att matcha väggfärgen. Det kändes redan bättre.

Krokarna är målade och skolplanscherna väntar på att få hängas på plats

Att måla krokarna var ett enkelt sätt att få ett mer enhetligt intryck av väggen.

Nu trivs de gamla skolplanscherna på väggen i ateljén och inväntar nästa runda med tavlor och bilder. När vi har kommit längre så kommer nya inlägg i kategorin Färg & Form.

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 7, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by