Majrovor, söta rötter

Majrovor, söta rötter

Häromdagen såg jag några rosa små runda rotfrukter i kyldisken. Det var majrovor. Så söta! Verkligen fotogeniska små rötter.

När vi skulle äta så sköljde jag av några majrovor och skar upp upp bitar som vi åt som tilltugg. Smaken var söt och konsistensen krispig. Smaken liknar rädisa. Riktiga goda.

Majrovor med blad

Efter några dagar började majrovornas blad att växa ut, då blev de ännu finare.

Mångsidiga nyttiga rötter

En fin majrova

Såhär beskrivs majrovans värde för vår hälsa på Wikipedia, länk ovan:

Rovor är rika på C-vitamin. De sägs vara bra mot förkylning och luktar ganska starkt. Majrovans vanligaste användningsområden är råkost, i sallader, som delar i stuvning och kan även stekas. Man kan också göra inläggningar av majrova – precis som på till exempel rödbetor. Majrovans unga blad och blomskott kan också användas. I Spanien (främst Galicien) kallas dessa för nabizas (yngre, mildare skott) eller grelos (äldre och bittrare skott). De kan användas i stuvning (som spenat och mangold), eller i soppor. De smakar gott men med en liten karaktäristisk besk smak, som mildras efter kokning. Rovan äts rå, kokt eller stekt tillsammans med fläsk. Om rovan överkokas med salt svartnar den. Tillagad på detta vis skärs den i tunna skivor och äts som smörgåspålägg.

Odla egna majrovor

Det funkar fint att odla egna majrovor. De finns i olika färger, vita till röda i flera varianter.

Jag har fått tips om att fröer från Runåbergs håller hög kvalitet. Här är deras fröer till majrovor.

Själv fortsätter jag äta de små rovorna råa.

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 54, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by