Levlar upp stickningen med Siri och strumpor

Levlar upp stickningen med Siri och strumpor

I vår har jag två utmaningar för mig själv inom stickningen. Dels att sticka den vackra koftan Siri dels att lära mig att sticka strumpor.

Se koftan Siris vackra bladverk över axlarna här i Ulrica Loebs blogginlägg.

Jag kommer att sticka koftan ihop med Lena Ostermann i en KAL, en Knit A Long som vi startar den 1 april. Lena och jag bor på olika platser i landet så vi kommer att hålla kontakt i sociala medier till att börja med.

Strumporna kommer jag att ta pö om pö.

Koftan Siri

Jag har många vänner som har stickat Siri så jag ser den ofta. Den är lätt och fin i snittet med tydligt uttryck trots att koftan är stickad i en färg. På Stickfest i Väst förra helgen så tog några av mina vänner ett gruppfoto med sina Siri-koftor. Se bilden på Johannas Instagram. Det jag gillar med koftan är att den sitter så fint över axlarna och att bladverket växer ut över axlarna och omsluter ökningarna som inte syns. Att sticka den är en utmaning för jag har inte lärt mig att sticka motivstickning. Inte än. Se de speciella maskorna i filmen längst ner i inlägget.

Koftan Siri är designad av den svenska stickdesignern Linnéa Öhman. Beskrivningen till Siri finns att köpa i pdf för 60 kr på Ravelry, klicka här, både på svenska och engelska. I beskrivningen finns såväl skriftliga anvisningar som diagram för motivstickning av bladverket för koftan. Storlekarna sträcker sig från small till extra-large.

Mäter och räknar maskor

För att få till rätt fasthet och storlek har jag stickat provlappar med stickor i 3,5 mm, 4 mm och 5 mm i garnet Kampes. I beskrivningen till Siri står det att masktätheten ska vara 20 m x 28 m på en kvadrat på 10 x 10 cm. Mest likt fick jag på stickor nr 3,5 mm med 21 x 28 m. Med nästa stickstorlek 4 mm blev masktätheten 18 m x 24 m. Så jag tänker att det kanske gör koftan lite rymligare om jag stickar den på stickor 4 mm. Och använder stickan 3,5 mm till muddar och knäppkanter.

Eftersom jag kommer att sticka koftan på rundsticka och klippa upp koftan fram så har jag även stickat provlapparna på rundsticka. Några av provlapparna har jag även tvättat och torkat på samma sätt som jag kommer att hantera koftan sedan.

Stickar provlappar inför koftan Siri

Jag kommer att sticka min Siri i storleken extra-large. Till det behövs 1 300 meter garn. Garnet Kampes tvåtrådigt ullgarn, som jag redan hade valt innan färgen, har längden 300 meter per 100 gram. Så fem härvor bör räcka även om jag behöver sticka den längre eller något.

Lysande gul ren ull

Färgen på garnet till min Siri blev till slut saffransgult. Från början var jag mer inne på rött, sedan turkos, därefter svart, sedan klargrönt. Plötsligt kom jag på att saffransgult är så fint och jag tänker att det mönsterstickade oket kommer att göra sig bra i gult.

Garnet till Siri

Färgen är varm och mjuk, jag tror att koftan kommer att bli vacker i den gula färgen. Garnet Kampes tvåtrådiga ull har jag stickat både halsvärmare, kudde och kofta i, vars resultat jag är jättenöjd med. Plaggen är lätta, smidiga och varma. Riktigt sköna att ha på sig också.

Nu ska jag nysta upp härvorna och lägga dem i en påse för att förhindra att de blandas med andra nystan i samma färg men annat färgbad.

Siri i en ständigt pågående KAL

För alla som är nyfikna på beskrivningen eller redan har bestämt sig för att sticka koftan Siri så finns det en Facebookgrupp där det ständigt utväxlas konstruktiva tips, pepp, utmaningar och massor av foton på färdiga Siri-koftor. Gruppen heter Koftan Siri – En knitalong.

Instruktionsfilm för två av maskorna

Några av maskorna som formar bladverket är speciella och stickas flera gånger innan maskorna flyttas över till nästa sticka. Hur maskorna ska stickas visas i en instruktionsfilm av koftans designer Linnéa Öhman.

Jag återkommer med mer inlägg när koftan är på gång.

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 26, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by