Lång härlig kofta i tweed

Lång härlig kofta i tweed

Efter att en tid ha haft en idé om en marinblå tweedkofta pratade jag med Susanne som driver garnbutiken Knit & Purl om beskrivning, sticka och garn. Hon rekommenderade en enkel koftmodell med raglanärmar på rundsticka nr 5 i det fluffiga garnet Sandnes Tweed av baby alpacka, viskos, polyamid och merino. På stickor nr 5 skulle projektet vara möjligt att ro i hamn även när jag har begränsat med tid. Det lät bra tyckte jag och kul att få 80-talskänslor av det gosiga garnet. Så jag köpte marinblå, svart och beige nystan till en av beskrivningens största storlekar, jag ville ju få en storkofta.

Stickade in älvdans i koftan

Tweedkofta med älvdans

Även om jag hade tänkt en helt marinblå kofta så blev jag sugen på att sticka in svarta ränder och något i beige. Medan jag stickade så växte det fram beige oregelbundna sjok som slöjor, ja, älvdans.  Oväntat även för mig, inte riktigt min stil men jag gillade det.

Steekade koftan

För att slippa sticka aviga varv så stickade jag med en rundsticka så att kroppen blev som ett rör. Enligt beskrivningen stickade jag nerifrån mudden och uppåt. Jag lade till 6 maskor mitt fram när jag lade upp för den så kallade steeken, det vill säga den extra del som man använder för att klippa upp den rundstickade delen. I det här fallet var det en 6 maskor bred del mitt fram som jag använde som sömsmån när jag stickade till knappkant och halsringning.

Tre stickade delar till tweedkoftan att sätta på stickan.

I övrigt stickade jag helt enligt beskrivningen upp till ärmhålorna då jag satte stickningen på en tråd medan jag stickade ärmarna en i taget. För att få extra gosig känsla i koftan så stickade jag ärmarna drygt 5 cm längre än i beskrivningen. Därefter satte jag på samtliga delar på stickan och fortsatte sticka upp till axlarna.

Dags att steeka tweedkoftan.

När jag hade stickat klart så markerade jag steeken med stickmarkörer och sydde zickzack med röd tydlig tråd två gånger på båda sidor om den tänkta mittenlinjen fram. Sedan klippte jag så rakt jag kunde mellan dessa sicksacksömmar så att det blev öppet fram.

Knappkant med ripsband

Det var första gången jag plockade upp och stickade en kombinerad knapp och halskant i ett. Jag använde rundstickan till det vilket fungerande fint då den var tillräckligt lång. Den sydda zickzacksömmen höll ihop bra. När det var dags för knapphål så gjorde jag 8 stycken för att få markerad knäppning med många vackra knappar.

Stickar halsringning och knäppkant i ett på tweedkoftan.

När all stickning var färdig fäste jag garnändarna innan nästa steg, att för hand sy textilband över de klippta kanterna på steeken samt runt ringningen. Ett bredare marinblått ripsband under kanten där knapparna ska sys fast. Sedan sydde jag ett smalare marinblått ripsband över de klippta kanterna innanför knäppkanterna och runt hela ringningen. Sömnaden tog sin tid men blev väldigt snyggt.

Syr fast ripsband över de klippta kanterna och i nacken.

Glimrande knappar av pärlemo

Till en sådan här lång stor mysig kofta ska det vara riktigt fina knappar. Jag är svag för pärlemoknappar.

Syr fast pärlemoknappar i tweedkoftan.

Och fina pärlemoknappar finns det hos Knapp-Carlsson i Göteborg. Sagt och gjort, jag tog med hela stickningen till butiken där ett biträde hjälpte mig välja släta knappar med två hål och en tunn linje runt. Knapparna sydde jag fast med sysilke mot en tändsticka för att få utrymme för koftan under knapparna.

Perfekt väder för koftan

Snö, kyla och mörka kvällar. Det vill säga helt perfekt väder för att krypa in i koftan på såväl dag som kvällstid. Kul att jag började sticka på koftan ute i septembersolen och avslutade stickningen inne med snöns yrande utanför.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by