Kreativa perioder kräver återhämtning. Slappna av med en app!

Kreativa perioder kräver återhämtning. Slappna av med en app!

Som kreativ och egenföretagare inom kommunikation och event så samlas ibland uppdragen ihop sig vilket skapar intensiva perioder. Jag brukar kalla det att gå in i event mode. Full fart med andra ord. Efter dessa hektiska perioder gäller det att ta hand om sig själv och ta tid för att återhämta sig för att ha en bra livskvalitet. Leva i perioder på det sättet har jag gjort sedan jag började arbeta på 90-talet.

Efter kreativa perioder behöver vi vila

Häromdagen läste jag en artikel om värdet för kreativa personer att återhämta sig och jag kände direkt igen mig.

I artikeln hänvisades till forskning som pågår på Karolinska institutet där forskarna visar att kreativa personer behöver vila efter intensiva perioder. Det kan låta självklart men i vardagen är det alldeles för lätt att bara köra på. Såhär säger de till exempel:

Kreativa personer har ofta mycket intensiva perioder av arbete för att sedan vila.

Läs hela artikeln i DN här.

Slappna av med hjälp av en app

Men hur återhämtar man sig då? Det är inte alltid så enkelt att ta det lugnt och slappa efter en tid av skarpt läge mitt bland uppdragsgivare och kunder på tidiga morgnar och sena kvällar. Jag har hittat flera sätt som passar mig som att sticka, promenera, sova ut, äta gott, se engelska deckare, vänta med att boka in möten och även att ofta ta en pauser på eftermiddagarna. Gärna med en guidad meditation med hjälp av en app.

Med Mindfulness appen kan man nämligen slappna av med hjälp av guidade meditationer av olika längd. Så har jag gjort sedan 2012. Det finns så korta meditationer som 3 minuter och upp till en halvtimme. Så man kan välja efter situation och preferens och prova sig fram tills man hittar en stil som passar en själv.

En funktion som jag tycker särskilt mycket om är att när man klickar upp appen så öppnar den med en bild där man anmodas ta ett andetag.

Veckovisa meditationer sedan fyra år

Jag har använt appen i flera år och har fastnat för den 30 minuter långa guidade meditationen som jag har gjort hundratals de senaste åren. Ofta för att somna efter hektiska dagar. Under de fyra senaste åren har jag använt den mellan 50 och drygt 100 gånger per år. Det vill säga mellan en och två gånger i veckan. Vilket är högt betyg för mig som är kräsen och har laddat ner mängder av appar sedan min första smartphone.

Utöver de guidade meditationerna finns det möjlighet att få påminnelser, statistik och att köpa till fler meditationer. Jag har lagt in så att jag får en påminnelse varje eftermiddag att ta ett djupt andetag genom hela kroppen.

Appen kostar 20 kr, det tycker jag är en låg kostnad för den användarvänliga appen. Enligt iTunes är appen nr 1 i 10 länder och jag är i gott sällskap, för det är 900 000 som har köpt appen.

När vi återhämtar oss så kan vi också ge extra mycket i de intensiva perioderna och samtidigt ha en god livskvalitet. Så vill jag leva.

Foto: Nasa, vars bilder är fria att använda.

Detta är inlägg 27, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by