Klippa i stickat! Är du inte klok?

Klippa i stickat! Är du inte klok?

Ja, efter att ha ägnat massor av tid, energi och kanske fram för allt kärlek till att skapa ett plagg med stickor och några nystan garn så är det normalt att vara extra varsam med det plagget. Bara tanken på att ta fram saxen och klippa i det stickade plagget skickar rysningar längs ryggraden. Tänk om hela stickningen förvandlas till en ryamatta? Helt galen tanke! Ändå är att klippa i stickningen vardag för många stickare. Vad håller de på med kan man undra.

Varför klippa i stickat?

Anledningen till att klippa i sin stickning är att få till öppningar på ett enkelt sätt. Exempelvis är det enklare att sticka slätstickning på rundsticka för då kan man enbart sticka räta maskor som många tycker är lättare. Så för att sticka en kofta så stickar man runt runt för att få till en kropp, sedan klipper man upp stickningen mitt fram, stickar knäppkanter på bägge sidor och vips så har man gjort en kofta utan att sticka delar som ska sys ihop. Ja, man får ju såklart sticka ärmar också. Ytan får ofta en jämnare finish när man stickar samma maskor och stickningen går fortare från nystan till färdigt resultat. Det låter ju inte så tokigt ändå.

Steeka stickningen?

Ja, nu är det dags att bli en steekare! För att få till sömsmån mitt fram, eller där man vill dela upp stickningen, behöver man lägga till några extra maskor, detta kallas en steek. I vardaglig stickjargong kallas det även att steeka när man klipper upp stickat för att sätta i en knäppning eller en annan del exempelvis en isatt ärm.

I somras stickade jag en randig bomullströja efter en beskrivning till Randig t-shirt i magasinet Kreativ stickning. Tröjan passade mig perfekt så jag valde samma mönster för en kofta. För att ge plats åt uppklippningen adderade jag en steek med 6 stycken extra maskor mitt fram. Jag passade på att byta färger på garnet mitt fram. När jag sedan klippte upp för knäppkanterna klippte jag samtidigt bort garnknutarna och slapp på så sätt alla långa trådar, helt utan att fästa dem. En bonus under monteringen.

Stickad tröja redo för symaskinen

Fäst stickningen före klippningen

För att samla på mig med såväl kunskap som mod om hur man faktiskt genomför sin steekning gjorde jag som jag brukar, förutom att prata med mina vänner i Stickklubben Göteborg, jag läste om stickning på webben. Jag klickade runt för att se hur andra stickare gör. Avslutningsvis i blogginlägget hittar du en lista med guldkorn ur läsningen plus några nytillkomna. Att klippa i stickat väcker fortsatt intresse.

Jag lärde mig då att några virkar en rand på varje sida för att säkra upp maskorna före själva klippet där de klipper upp. Andra syr zickzack med symaskinen av samma skäl. Jag funderade på vilken metod som skulle passa min kofta bäst. Virka eller zicksacka för att säkra maskorna? Garnet jag använde var av silke och merino så det var ganska glatt i ytan. Inte så rivigt som ullgarn är, som passar bra för att virka då ulltrådarna hakar i varandra av sig själva, Jag ville dessutom få till smidiga klippkanter där jag skulle sy på släta textilband så jag valde att sy två rader med zickzack med symaskinen. För säkerhets skull markerade jag med vitt garn där knappkanterna skulle tas upp senare. Hellre för noggrann än att köra på spontant såhär första gången tänkte jag. Min stickning var rätt slät och som tur var fastnade den inte i symaskinen.

Syr innan jag klipper upp koftan

Sedan klippte jag noga mitt mellan de sydda sömmarna. Det gick bra. Puh! Men det var ovant och pirrigt minst sagt.

Här var det klippt!

Här var det klippt!

När jag var i sybehörsaffären, detta paradis, passade jag på att köpa en broderisax som är en liten extra vass sax. När jag var klar för att sätta saxen i framstycket på det som ska bli en kofta så bad jag min man Janne att filma med mobilen. Kika här:

Efter att jag hade klippt tog jag en kopp te och slappnade av en stund. Föga anade jag att stickning kunde väcka så starka känslor!

Vi är många som steekar:

Några tipsar om att sy med symaskin medan andra virkar för att säkra stickningen innan saxen gör sitt jobb. Här är mina guldkorn:

Steeka – ett riktigt klipp!

Jag hoppas att du som funderar på att sticka en kofta runt på rundsticka nu vågar göra slag i saken efter att du har läst och sett film, läst bloggar och lyssnat på poddar som jag tipsar om här. Tänk så enkelt att enbart sticka räta maskor och lägga energin på härlig mönsterstickning och fina detaljer istället för aviga maskor. Efter premiären med att klippa i stickat kan jag berätta att redan i uppföljaren marinblå tweedkofta så kändes det helt lugnt att klippa. Jag är nu igång med att sticka min tredje kofta som ska steekas. Att klippa i stickat var inte galet alls!

Fixa kanterna efter klippet

När du väl har sytt eller virkat och klippt upp det stickade finns det några detaljer kvar att fixa för att få till ett snyggt slutresultat. En gammal sanning är att det är själva monteringen av ett plagg som gör hela skillnaden i finishen. Det håller jag med om. Även om monteringen ibland känns trög för man vill bara bli klar och ta på sig plagget.

Kofta med sydda ripsband och stickade knäppkanter

Här kommer några tips.

  • För att knappkanterna skulle matcha halsringning och ärmarnas muddar kan man sticka knäppkanter i resår med tillägg av två räta i upp- och ner kant för extra stadga.
  • Genom att plocka upp maskor mellan två maskrader längs framkanten får koftan fina kanter.
  • Få raka fina knäppkanter genom att plocka upp 3 maskor och hoppa över den 4:e maskan, plocka upp 3 och hoppa över den 4:e och så vidare. Ibland underlättar det med en virknål för att få upp maskorna, särskilt i början av kanten.
  • Om koftan ska ha knappar så behöver man se till att den ena knäppkanten har knapphål, om inte koftan ska ha öglor, dragkedja, tryckknappar eller spännen. Knapphålen kan man göra på många olika sätt. Ett enkelt sätt är att mäta och märka ut lagom antal platser där man maskar av lämpligt antal på ett varv och lägga upp samma antal maskor på följande varv. På mina koftor har två maskor varit lagom. Sticka gärna en provlapp och testa med en knapp för att slippa trubbel med för små eller för stora knapphål i det färdiga plagget.
  • Sy fast ett textilband för hand på baksidan av knäppkanterna. Det finns massor av fina band att välja mellan. Jag har använt enfärgade ripsband till mina två första steekade koftor, det är mjukt och ser fint ut. Till nästa kofta ska jag prova ett prickigt satinband. I framtiden är jag inne på att sticka en röd kofta som ska få ett skotskrutigt band.

Den färdiga koftan

Såhär blev min första steekade kofta. Jag är supernöjd och glad att jag vågade sätta saxen i min stickning till slut.

Färdig kofta

Stort lycka till med att klippa till din stickning!

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 4, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by