Jag ska sticka Bohus Sticknings tröja Vildäpplet

Jag ska sticka Bohus Sticknings tröja Vildäpplet

När jag väl fick upp ögongen på de vackra modellerna inom Bohus Stickningen så blev jag helt betagen. I höstas gick jag ut försiktigt och köpte ett kit till handledsmuddar i Skogsmörkret på Bohusläns Museum. De fins små härvorna ligger här och väntar.

Jag tänkte att jag någon gång skulle vilja sticka en tröja och började kika bland de olika mönstren. De jag fastnade för var Röda randen, Vattenmelonen och Vildäpplet. På träffen om Bohus Stickning på Bio Roy fick jag tillfälle att kika närmare på tröjorna.

Tanken att sticka en hel vuxentröja i tunt garn har varit avskräckande för min del men samtidigt vill jag gärna ha en fin bohuströja. Eftersom de inte finns att köpa färdiga längre så är det bara att anta utmaningen och sticka själv.

Bohuströjan Vildäpplet

Till sist kom jag på att man kan sticka fler än en bohuströja under årens lopp om man vill så jag valde att börja med en av dem jag fastnat för, nämligen Vildäpplet. Se så vacker den är i bilden från Bohusläns Museum.

17_Vildäpplet-tröja

Jag tror att den kommer att passa på mig och till mina färger och kläder.

Först en mössa sedan tröjan

När jag läste om hur Bohus Sticknings designers arbetade fram mönstren läste jag att de inledningsvis stickade de upp en mössa för att se hur mönstret tog sig i stickad form. Och för att ha något att utgå från om man ville göra ändringar. När Vildäpplet utvecklades gjorde de likadant. Först denna mössa som finns i Bohusläns Museums arkiv, sedan fortsatte de utveckla Vildäpplet till det mönster som finns ännu idag.

Första försöket av designen Vildäpplet CC BY-NC-ND

Fina härvor av angoragarn

Vildäpplet stickas i mjukt angoragarn och garnets färger är fantastiskt mustiga.

Jag köpte mitt kit från Pernille Silfverberg på AngoraGarnet. Se beställningssidan. I kitet finns det material som passar till såväl kofta och tröja. Jag tänker att en hel tröja kan bli snyggt.

Mitt kit till Vildäpplet

Nu ligger kitet till min första Bohuströja här på bordet och inväntar soliga sommardagar då jag ser fram till att sitta ute i solen och sticka. Solljuset kommer att hjälpa mig välja rätt färg i mönstret då vissa av färgerna ligger väldigt nära varandra för effektens skull.

Nya tunna stickor

Nästa steg är nu att köpa nya stickor för det behövs rundstickor i storlek 2 mm och 2,5 mm i två olika längder. Jag tänker att det kommer att blir bra med Addi Lace som har spetsiga toppar. Den storleken stickar jag strumpor i och de är väldigt bra för att få med sig de tunna garntrådarna.

När tröjan är igång så kommer  jag att berätta mer i bloggen.

Foto: Maria Gustafsson förutom fotona på Vildäpplet CC BY-NC-ND som är från Bohusläns Museum.

Detta är inlägg 96, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by