Jag ska skriva filmmanus på sommarkurs!

Jag ska skriva filmmanus på sommarkurs!

Som jag berättat tidigare så funderade jag på att gå en sommarkurs i år igen. I fjol gick jag och min man Janne en kurs i ljud och radio på Ölands folkhögskola och den var så bra.

Nu har jag äntligen letat färdigt. Jag ska lära mig det grundläggande i att skriva filmmanus!

Skriva filmmanus i en vecka

Såhär beskriver skolan kursen som jag fastnade för:

Detta är en introduktionskurs till att skriva för filmen. Film är både ljud och bild och manuset är ett underlag för regissören och skådespelarna. Just därför skiljer sig filmmanus från andra sätt att skriva!

I kursen går vi igenom den västerländska dramaturgin. Den finns i sagor och roliga historier och ja, nästan allt vi berättar. Den sitter i vår ryggmärg.

Vi stimulerar vår fantasi med olika övningar, både muntliga och skriftliga, både självständigt och i grupp.

Vi tittar på film på ett annorlunda sätt; filmiska berättargrepp, tonen i filmen, kameravinklar, ljus och scenografi. Viss filmhistoria ingår, så även filmanalys. Du får tips kring hur du samlar in material, börjar skriva, och fortsätter med det – det vill säga, hur du tar ditt skrivande på allvar och vågar prioritera det.

Här kan du läsa om samtliga sommarkurser på Munka folkhögskola.

Stretchar komfortzonen

Det ska bli så spännande att få veta vad som ingår i att skriva manus.

Foto: Martin Fisch på Flickr 4644982435 Aircraft CC-BY-SA-2.0

Detta är inlägg 65, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by