Inspiration för att färga med indigo

Inspiration för att färga med indigo

Växtfärgningen är så rolig och ger mig så mycket energi.

Nästa färg är blå

Nu har jag 42 härliga färger och nyanser av gult, beige, grönt, rosa, cerise, rött, lila och brunt. Det är dock något som saknas. Blått!

Och blått är knepigare att färga fram än de färger som jag har färgat tidigare. Blått får man av indigo som finns i olika växter runt jorden. Såväl färgen och växter heter indigo.

Nästa sommar ska jag odla vejde som innehåller indigo. Jag har fått frön från Maiko Tanaka vars vejdeväxter blommat över, mycket snällt! Man  kan även odla indigo.

Men jag vill inte vänta ett helt år. Alternativet är att köpa indigopulver, så nu har jag beställt indigopulver från Den gamla skolan inför min nästa utmaning inom växtfärgning: Att färga med indigo.

Många sätt att färga med indigo

Det finns mer eller mindre omständliga och mer eller mindre giftiga sätt att färga med indigo. Här finns tydliga anvisningar för att färga med indigo. Likaså bland de här tre recepten där det också finns ett recept med jäst som jag tycker ser intressant ut.

Det finns färgare som utvecklar nya skonsamma recept, som detta med få enkla ekologiska ingredienser. I många recept har jag sett att de använder lut, exempelvis i detta, längst ner på sista sidan.

Gemensamt verkar vara att man tillverkar själva färgen i ett steg och sedan färgar man i ett andra steg.

Tutorial om hur indigofärgning fungerar

Den här instruktionsvideon visar komplexiteten med indigo på ett enkelt, tydlig och kul sätt.

 

Inspiration med indigo

En kurs i att färga shibori med indigo hittade jag på Envato Tuts (tutorials) Crafts & DIY. Föredömligt pedagogiskt upplagd.

SkillShare tipsar om tre enkla shiboritekniker i en video.

Från inspiration till handling

Ja, nu väntar jag bara in indigopulvret och vilken färgningsmetod jag ska börja prova. Sedan ska det bli spännande att först göra indigofärg och sedan färga. Blogginlägg om detta kommer förstås. 🙂

Foto: Gitane CC BY 3.0 på Wikimedia Commons

Next Post:
Previous Post:
This article was written by