I ramslökens rike

I ramslökens rike

I helgen var det återigen Vårrundan på Kinnekulle, det årliga arrangemanget som aktörer på Kinnekulle bjuder in till under första helgen i maj. För över tio år sedan besökte jag Vårrundan med några vänner och för bara två veckor sedan var vi, jag och min man Janne, på en bilutflykt till Kinnekulle. Vi blev förtjusta i miljön och lugnet. Så vi såg fram till att återvända för en Vårrunda på berget.

En fikapaus i Munkängarna. 
Då hittade vi ramslök på vägen hem, utanför naturreservatet. Efter att hittat ramslöksinspiration hos matbloggaren Madeleine Landly kunde vi tillaga ramslöksolja, rostade blad och soppa. Bland annat, för vi fastnade verkligen för primören.

Rostade ramslök efter Madeleines recept.  

Nu återvände vi till Kinnekulle för att få uppleva konsthantverk och kultur hos konstnärerna i samhällena på berget.

Hällekis säteri ligger pampigt i änden av allén. 
Vårt första stopp gjorde vi för att äta lunch med ramslökssoppa på vackra Hällekis säteri. Regnet duggade och molnen hopade sig till vår förvåning, vi hade i våra helgplaner tänkt oss att solen ständigt skiner på Kinnekulle efter vårt förra besök här. Nu i regnet såg vi fram till att njuta av den gröna soppan inne i växthuset. En idé vi inte var ensamma om och i vädret så var sittplatserna under tak högvaluta. Så vi kikade på växter, en fotoutställning och fina bikupor.

Surrande aktiviteter kring bikuporna.


Rustikt arrangemang. Frodiga tuplaner i regnet.
Efter en stunds strosande i trädgården åt vi en grillad korv utanför restaurangen innan vi körde vidare med sikte mot toppen på berget där restaurangen Kinnekullegården som erbjöd en vällagad buffé med såväl stek med gräddsås som rökt lax med ramslök och mycket mer.

När vi valde bland de nära 100 sevärdheterna så valde jag att uppleva Hannu Sarenströms trädgård. Hannu som med sin härliga stil brukar synas när han lagar mat i tv-program och ibland även berättar om de böcker han skriver om kärleken till sina växter.

Trädgårdskärlek hos Hannu Sarenström.   Vattenspegel i grönskan.
 En konstpaus för reflektion. 

Ofta när vi har varit i trakterna har vi besökt Husaby kyrka där vi känner tidens vingslag. Likaså på den här turen.

Husaby kyrka.  

Solens strålar har skimrat i hundratals år.
 Målat innertak i kyrkan som väcker fantasin. 
Till sist.

Ett av världens största vikingaskepp, Sigrid Storråda, stod för dagens avslutande sevärdhet. Janne valde vikingaskeppet och vi kunde inte fått en finare avrundning på årets Vårrunda än i solen vid Vänerns strand.

Vikingaskeppet Sigrid Storråda.  Vårsolen värmer i kvällen.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by