I min kortfilmsstudio

I min kortfilmsstudio

Efter att sett mängder av tutorials på YouTube, läst bloggar, sett föreläsningar på Moderskeppet och testat så smått ska jag nu i vår prova på att redigera video. Jag vill lära mig att berätta genom film.

Här vid datorn kommer jag att lära mig genom att göra det praktiskt. Filmar gör jag med mobilen, min iPhone 6+. Filmklippen synkas automatiskt tillsammans med foton över till datorns Bilder genom iCloud. I framtiden kommer jag kanske att filma även med min digitalkamera. Men i nuläget så lägger jag mest energi på redigeringsbiten.

iMovie

Som verktyg för att redigera filmerna har jag valt att börja lära mig i Apples program iMovie. iMovie är ett bra nybörjarprogram som även kan fungera för mer erfarna användare. Från iMovie kan man ladda upp filmerna som filer till datorn och även dela direkt till sociala medier. Jag känner igen designen på användargränssnittet från redigering av ljud till podcast.

Jag har tänkt att jag nu först ska göra minst 10 stycken kortfilmer sedan ska jag fundera på om jag vill uppgradera till proffsprogrammet Final Cut Pro, även det från Apple, som har större möjligheter för kreativ frihet. Final Cut Pro kostar några tusen kronor så jag vill veta att videoredigering är något för mig innan jag köper det. Utifrån vad jag har läst och hört om redigeringsprogram så verkar det också enklare att starta med iMovie för där finns begränsade valmöjligheter, även om jag tycker det finns massor att hålla reda på.

Storyboards

I arbetet med att planera innehållet och följden av klippen i filmerna har jag lärt mig av Simon Cade på DSLRguide att strukturera upp innehållet på en storyboard. Jag har använt mig av postitlappar på papper. Lapparna är lätta att flytta när jag kommer på att ordningsföljden blir bättre på ett annat sätt. Just nu har jag fyra storyboards på gång, varav tre hänger bredvid min dator. På lapparna skriver jag olika händelser utifrån klipp jag har filmat. När filmerna är klara så visar jag dem här i bloggen på kategorin Kortfilmsstudion.

Storyboards för kortfilmer

Publicering

För att utmana mig och dela med mig av innehållet så kommer jag att publicera filmerna på Vimeo och YouTube.

Här hittar du mina konton på:

Jag ser fram till att lära mig berätta genom film, det är mitt mål. Så detta är bara början.

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 46, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by