Hemlagad falafel gjorde succé

Hemlagad falafel gjorde succé

Falafel. De krispiga matiga kryddiga bollarna med fräscha grönsaker som tomat, lök och bladpersilja plus krämig vitlökssås i ett gott tunnbröd är så gott att jag plötsligt kan börja längta efter dem. Tyvärr har jag bara hittat riktigt goda falafel en gång i Göteborg. Så när suget sätter in får jag längta till Malmö.

Falafelkärlek i Malmö

Varje gång jag är i Malmö gör jag nämligen mitt bästa för att hinna äta så många falafelrullar jag kan. Mäktigt men vad gör man? Min kompis Nina brukar tipsa om de bästa ställena. Frågan är hur lagar man till falafel hemma i sitt eget kök? Kan man det? Vad har man i mer än kikärtor? Jag provade att göra kikärtsbiffar en gång för länge sedan, med kokta kikärtor, men de blev mosiga och föll isär. Inte som falafel.

Nu tog jag reda på hur falafel ska göras och resultatet blev en succé. Bollarna blev helt perfekta, knapriga och smakrika. Som att vara på plats i Malmö igen. Eller i Tel Aviv för den delen. Såhär gör man falafel.

Utgå från blötlagda kikärtor

Efter att jag hade googlat runt bland matbloggar och receptsajter hade jag grunden klar för mig: Recepten utgår från torkade kikärtor som fått ligga blöt över natten, gärna längre. Inte kokta alltså. De blötlagda kikärtorna ska mixas, malas eller grovhackas och blandas med hackad lök, vitlök, bladpersilja och kryddas med salt, chili och spiskummin. Några tillsätter paprikapulver, stekt lök, mjöl, matolja, några har bubbelvatten eller bakpulver i smeten och andra rullar bollarna i sesamfrön. Med saffran blir det en lyxigt julig variant, se Saffransfalafel till julbordet.

För proportioner, kika exempelvis gärna på de här recepten Hemmagjord falafel – så gör du det enkelt och  Falafel från Libanon.

Allt som ingår i falafel.

För att finfördela kikärtorna provade jag med vår gamla trotjänare, mixerstaven, men den fungerade inte. Det verkade vara för torrt för att den skulle få fäste i ingredienserna. Mixern Vitamix med kanna däremot, tog tag i kikärtorna och malde dem till grova flisor. Lite i taget fungerade bäst. Jag blandade hacket med en finhackad gul lök, några hackade vitlöksklyftor, hackad bladpersilja, salt, spiskummin och chili, jag valde sambal oelek.

Låt gärna smeten stå i några timmar för att utveckla smakerna. Forma bollar. Med vår smet fick jag klämma ihop bollarna för att de skulle hålla ihop. Man skulle kunna klicka ner smet från två skedar till oljan också. Därefter doppade jag bollarna i sesamfrön. Sedan fick de ligga till sig och torka på ytan. Här kan man även frysa in bollar för senare tillagning.

Ingredienser

Blötlagda torkade kikärtor
Gul lök, finhackad
Vitlöksklyftor, finhackade
Bladpersilja, hackad
Spiskummin
Chili
Salt

Olja till fritering

Fritera eller steka är frågan

Själva smeten var ju enkel, värre är det med att fritera bollarna. Vi är ovana vid att fritera och oroliga för het olja som ska sprätta omkring på spisen och riskera att börja brinna. Steka kändes som ett bättre alternativ men jag ville få till den där knapriga känslan. Så vi valde en fegvariant, steka en sida i taget i några centimeter olja i en traktörpanna.

Vår första falafel!

 

Bollarna fick rinna av i en metallsil innan vi lade dem i en form. Några bollar gick sönder i oljan, det blev som ett gott strössel och fungerade bra att rulla in i tunnbröd.

Nu när det gick fint med den varma oljan så bestämde vi oss: Nästa gång ska vi fritera i djup olja, då kommer tillagningen gå fortare då de blir tillagade runt om samtidigt.

Och några såser

Smaskiga såser hör till en god falafel. Såhär gjorde vi tahinsås och vitlökssås:

  • Tahinsås av några skedar tahin, en pasta av rostade sesamfrön, som rörs med en pressad citron, två pressade vitlöksklyftor och kallt vatten till en smidig sås.
  • Vitlökssås av creme fraîche med pressad vitlök och salt.

Rulla ihop och njut av härligheten

Till servering passade de norrländska tunnbröden Sarek perfekt till som underlag, sedan ett tunt lager tahinsås, bladpersilja, röd paprika, gul lök och vitlökssås. Sedan är det dags för de gyllenbruna sesamknapriga falafelbollarna att inta huvudplatsen innan hela härligheten rullas ihop med ett fast grepp.

Vi valde röd paprika istället för tomater, för tomater smakar inte så mycket på vintern.

Nu är det dags att sluta prata och börja njuta.

Ps. Om det blir falafelbollar över så går de bra att förvara några dagar i kylskåpet och även att frysa. De tappar i knaprighet men behåller sin goda smak.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by