Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis

Potatis, jag älskar verkligen potatis. Potatis som är den fantastiska knölen som kan tillagas på oändligt antal olika sätt. Som förälder i en stor familj är jag van att laga god och nyttig mat till många matälskare. Därför har jag gärna använt potatis tillagad i ugn som sköter sig själv. Bland de olika sätten att laga till potatis i ugn är hasselbackspotatis på delad första plats med bakad potatis och potatisgratäng.

Överraska med en klassiker

Hasselbackspotatis är en gammal klassiker som ofta serveras till kött och för tankarna till långsam och krånglig matlagning i traditionella restaurangkök. Potatisen som blir knaprig och god passar perfekt till en extra fin middag. Som här till oxfilé, vitlökssmör, broccoli och tzatziki.

Lördagsmiddag med hasselbackspotatis

Hasselbackspotatisen är också väldigt tacksam att servera med mer vardagliga tillbehör. Potatisen passar perfekt för alla olika ätare, oavsett om man äter kött, veganskt eller vegetariskt. Byt för vegansk mat ut fettet från smör till någon vegetarisk matolja, exempelvis rapsolja.

Laga till hasselbackspotatis i hemmaköket

Det bästa är att det är superenkelt att tillaga potatisen hemma i sitt kök!

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 225* grader.
  • Skölj av potatisarna så att skalet är rent och fint. Om du vill kan du även skala potatisen, men jag vill ha skalet kvar för smak och nyttigheter.
  • Torka av potatisarna.
  • Skär snitt i potatisarna, gärna genom att lägga potatisen i en stor träslev och skär rakt ner med en stor kniv nästan genom.
  • Lägg de skurna potatisarna i en smord form eller långpanna beroende på antal.
  • Pensla med smält smör. Kan även vara gott med riven ost på toppen.
  • Salta och peppra.
  • Skjuss in i ugnen i 45 minuter.
  • Om du vill kan du pensla med fett igen efter en halvtimme.

Potatisen gräddas krispig och god

Hasselbackspotatis färdig för ugnen

Rå skuren hasselbackspotatis färdig för ugnen

Hasselbackspotatis efter en halvtimma i ugnen

Hasselbackspotatis efter en halvtimma i ugnen

Plåt med färdiglagad hasselbackspotatis

Plåt med färdiglagad hasselbackspotatis

När man äter och njuter av den varma knapriga hasselbackspotatisen är det fest!

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 72, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by