Garn av hampa och nässlor, kan det vara något?

Garn av hampa och nässlor, kan det vara något?

Häromdagen såg jag i flödet på Instagram att min vän Maja Larsson hade beställt naturfärgat hampagarn som såg härligt rustikt ut. Eftersom jag  har varit nyfiken på nya material att arbeta med så letade jag upp butiken på Etsy. Väl där fann jag att hampagarnet även fanns i vackert rött. Så det beställde jag med tanken att sticka en tröja till min man Janne som vill få sig något stickat av mig men som inte har fastnat för ullgarn på samma sätt som jag har gjort.

När jag bläddrade runt bland alla fina saker på Etsy så hittade jag även garn av nässlor. Nässlans fibrer ska vara silkeslent och det har jag alltid varit nyfiken på med tanke på det gör så fruktansvärt ont att bränna sig på nässlor.

Rustika garner av hampa och nässlor

Både hampa och nässlor är enormt nyttiga växter vars växtmaterial kan användas på många sätt. I tider av hållbarhet och resurshushållning så är dessa två växter värdefulla att lära sig att ta vara på.

Sedan kan jag säga att handla garner utan att känna och klämma på materialet känns en aning osäkert så nu håller jag tummarna för att garnerna fungerar att sticka plagg med. Såväl hampa som nässlor ska enligt uppgift bli mjukare med tiden och användning.

Både hampagarnet och nässelgarnet har 250 meter på 100 gram så jag tänker att stickor 3,5 – 4 mm skulle kunna passa bra.

Kolla in så härliga garnerna ser ut på bilderna.

Garnet av nässlor på Craftamma Etsy

Garnet av nässlor på Craftamma Etsy

Garnet av hampa på Craftamma Etsy

Garnet av hampa på Craftamma Etsy

Från Indien till Rönnäng

Jag följde Majas exempel och handlade av säljaren CraftammaEtsy, så nu skeppas garner av hampa och nässlor ända från Indien hem till oss i Rönnäng.

När garnerna har kommit fram kan jag blogga om dem när jag vet hur de fungerar att sticka i. Maja har börjat sticka en tröja i hampa till sin man.

Foto och skärmbild: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 95, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by