Galette och crepes på nostalgiska pärlan Kutens bensin på Fårö

Galette och crepes på nostalgiska pärlan Kutens bensin på Fårö

När vi på sensommaren semestrade en vecka på Gotland körde vi omkring på Fårö en solig dag. Vi bodde vid Visby och Fårö ligger norr om Gotland, och man åker dit med bilfärja, så vi tyckte att det passade bra för en dagsutflykt. Eftersom vi turistade i augusti var det få restauranger och butiker öppna, stor skillnad mot att besöka ön på högsommaren. När vi hade upplevt raukarna på Langhammars område så länge att vi var ordentligt hungriga körde vi mot vad vi trodde var något slags centrum på Fårö. Trots strålande sol och sommarvärme hittade vi ingenstans att äta. Majoriteten av turisterna hade åkt hem och kvar var vi och några få andra. Vi var nu bara ute efter att äta och dricka samtidigt som vi svor åt det faktum att vi hade skippat matsäck för att jag trodde att det skulle vimla av öppna kaféer på populära Fårö. Vi körde vidare, tills vi plötsligt såg något intressant.

Stanna, det står galette på en skylt!

Plötsligt tyckte jag att det stod galette på en liten skylt i det torra gräset vid vägkanten invid några, vad det såg ut som, bostadshus. Galette är tunna pannkakor av bovetemjöl. Kunde det stämma att det stod galette här på landet? Vi måste kolla för säkerhets skull, så vi vände en bit fram på vägen och körde tillbaka. Jo, mycket riktigt det fanns ett kafé som gräddade galettes mitt bland massor av rostiga bilvrak och gamla bensinmacksskyltar!

En rostig motorcykel mot en gammal bensinpump

Vi hade av en slump funnit det kultförklarade Kutens bensin!

Kutens bensin på Fårö

Inne på creperiet kändes det som hemma, stället var målat i härliga färger och helt inrett med femtiotalsmöbler. Nu ställde vi oss i den långa kön för att beställa galettes och crepes med dricka och kaffe. Vi hade fullt upp med att titta på allt kul i inredningen att vi höll humöret uppe. Vilket koolt ställe vi hade hittat!

Creperi Tati kafédisk

Galette, crepes och Trocadero i solen på Creperi Tati

Vi valde att sitta utomhus i solen, uteserveringen var en äng omramad av gamla rostiga kylskåp. Det var rejäl omsättning på platserna, det kom och gick gäster hela tiden.

Läsk i solen på Kutens bensin

Efter en kort stund kom den trevliga personalen med våra galetter som var fyllda med ost, sallad och dressing. Så gott!

Galettes i solskenet på Kutens bensin

När vi satt och åt hörde vi några ropa våra namn! Vi vände oss om och där stod två vänner hemifrån! Ja, världen är allt bra liten ibland. Nu fick vi sällskap till maten och den här dagen blev bara bättre och bättre.

Som efterrätt åt vi crepes med bär och grädde. Vi enades om att vi hade kommit till helt rätt ställe. Vi av en slump och våra vänner som planerat in sitt besök.

Crepes på Kutens bensin

Charmen med rostiga bilvrak

När vi var mätta och nöjda strosade vi omkring bland alla gamla saker och funderade kring när och var dessa bilar hade körts en gång i tiden. Kolla till exempel in den här fint formade bilens fälgar, av trä!

Bilvrak med träfälgar i bildäcket

Det var svårt att slita sig från Kutens bensin, en säreget ställe som till slut blev ett härligt sommarminne från Fårö. Vi kommer gärna tillbaka, mer planerat nästa gång.

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 5, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by