Galette med dulce de leche, rabarber och äpple

Galette med dulce de leche, rabarber och äpple

Några vänner ska komma på besök och jag har föreslagit att de köper med sig lunch så bjuder jag på fika. Så gör vi fick jag på sms. Toppen tänkte jag, nu ska jag skämma bort dem tänkte jag och gick ut och plockade årets första rabarberstjälkar.

Galette med sommarsmaker

Jag hade nämligen hittat ett intressant recept på galette, nämnare bestämt rabarbergalette hos Fredriks fika.

När vi semestrade på Gotland i augusti i fjol åt vi galette på mysiga Kutens på Fårö. Där gräddade de flortunna galettes med en smet på ett stort järn. Som en supertunn pannkaka som de fyllde med godsaker efter gräddning.

Den här galetten jag skulle baka skulle bli mer som en paj. En rustik paj. Väldigt fin och rolig att bära fram till bordet. Här är Fredriks recept på rabarbergalette som jag utgick ifrån.

Knaprig kaka med krämig sötsyrlig fyllning

Som vanligt ändrade jag receptet till min smak. Jag lade till bovetemjöl, havregryn och solroskärnor i degen och bottnade med dulce de leche under frukten. Bovetemjöl för att traditionell galette bakas med bovetemjöl, havregryn för att det är gott och nyttigt och solroskärnorna för att ge något att tugga på.

Gör såhär:

 • Gör degen och låt den vila i kylskåpet. Se Fredriks recept för mängder.
 • Skölj och skiva frukten.
 • Smörj en plåt.
 • Kavla ut degen på plåten.
 • Bred ut dulce de leche, karamelliserad kondenserad mjölk på mitten av degplattan. Lämna en bred kant som sedan ska vikas upp över fyllningen.

Bred ut dulce de leche på botten

 • Blanda frukten med socker och maizena eller potatismjöl i en bunke. Mjölet suger upp fukten som frukten släpper när den blir varm.

Vänd frukten i maizena och socker

 • Fördela frukten i mitten på botten.
 • Vik upp kanterna runt om fyllningen så att det blir en tydlig kant runt om.

Pensla kanten med vispat ägg

 • Vispa upp ett ägg.
 • Pensla degkanten.
 • Grädda i 225* grader i cirka en halvtimma till fin färg och så att frukten blir tillagad. Jag stängde av ugnen och lade på ett bakplåtspapper och lät galetten stå kvar för att hålla sig ljummen tills servering.

Ta ut den nygräddade galetten.

Nygräddad galette

Variera fyllningen med dina favoritsmaker. Bottna med choklad, nötsmör eller massor med nötter. Äpple och kanel på en botten av vaniljkräm tycker jag låter gott.

En smältande god dessert

Pudra över galetten med florsocker om du vill. Det lilla extra.

Bär med stolta armar fram galetten till bordet. Servera gärna med glass och vispad grädde om du vill. Det ville jag så vi skar upp fina bitar vid bordet och var och en tog till sig av glass och grädde.

Servering till vännerna

Det blev så gott att man kunde bjudit kungen på det. Som man sa förr.

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 97, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by