Fullsatt visning av stickat och film om Bohus Stickning

Fullsatt visning av stickat och film om Bohus Stickning

Som jag bloggade om tidigare så arrangerade Bio Roy en träff med fokus på Bohus Stickning med regissörssamtal, filmvisning av filmen Stickspåret – från nödhjälpsarbete till världssuccé och stickkafé en söndag i april. Jag och några vänner från Stickklubben Göteborg samlades för en stunds stickning med lunch innan filmen. Sedan var det bara att luta sig tillbaka i fullsatta gamla fina Bio Roy och åka med. Intet öga var torrt när ridån drogs ihop.

Stickspåret visade sig visa en tidsresa tillbaka till de första decennierna på 1900-talet då det var ekonomisk kris. För att skaffa pengar till familjen och mat på bordet så gick kvinnor i norra Bohuslän samman för att komma på saker de kunde producera. Tillsammans med Göteborgs landhövdingsfru Emma Jacobsson skapades den helt nya verksamheten Bohus Stickning. Verksamheten gick strålande under många år och hjälpte många familjer från svälten. Från 30-talet till 60-talet var stickningen igång, sedan var det flera faktorer som gjorde att verksamheten tvingades lägga ned. Detta är historien i korta drag. Designen lever nu vidare i omarbetade mönster som passar människor i vår tid.

Längst fram i Bio Roy hängde massor av färggranna bohuströjor som det inte gick att hålla sig ifrån. Om man inte var läskad av att sticka en bohuströja innan så blev man det nu.

Poluära Bohuströjor på Bio Roy

Se filmen om du får tillfälle, den är mycket sevärd även om man helt saknar intresse för stickning.

Bohusläns Museum är en viktig faktor

Rättigheterna till Bohus Sticknings mönster och beskrivningar ägs av Bohusläns Museum. I museibutiken finns det färdiga tröjor att titta på och känna på. De säljer även kit med garnmängder för en de bohuströjor, mössor och handledsvärmare.

Besök gärna museet i Uddevalla, de har även en bra restaurang. Perfekt för en utflykt med lunch.

Läs om Bohus Stickning på Bohusläns Museum.

Filmen Stickspår

Regissören Kjell Andersson, bror till Roy, berättade om sitt arbete med filmen Stickspåret. Han visade även upp en vackert mönstrad Bohuskofta som hans mormor hade stickat, för det hade på senare år kommit fram att hon var en av 1 700 Bohustickerskorna om var aktiva med att sticka Bohus Sticknings plagg. Lustigt hur livets vindlande vägar kan leda till.

Emma Jakobsson och en modell med Bohuströja och mössa

Kjell spelade in en trilogi med filmer om stenhuggarna i norra Bohuslän där stickspåret ingår, vilket resulterade i dokumentärerna:

  • Skärvor från en svunnen tid – om stenhuggarepoken i Bohuslän
  • Stickspåret – från nödhjälpsarbete till världssuccé
  • Hitlerstenen – en märklig affär i krigets skugga.

Av de tre filmerna var det Stickspåret som rönt störst intresse såväl i Sverige som utomlands, främst i svenskbygderna i USA. Läs mer om filmerna här.

Rätt färger på garnet

Kit med rätt garner i rätt mängd, kvalitet och färg samt beskrivning. Till en tröja/kofta kostar ett kit 1 700 kr + frakt på 90 kr. För närvarande är det Pernille Silfverberg på AngoraGarnet i Strömstad som föder upp kaninerna, färgar garnet och packar kiten. Pernille har tätt samarbete med Bohusläns Museum. Det är endast dessa två verksamheter som säljer de äkta mönstren.

Designen av mönstren

Från början var det Emma Jacobsson som designade mönstren. Senare började designers få uppdrag att ta fram mönster som låg helt rätt i den tidens trender och modebild.

Mer kunskap om Bohus Stickning

Det finns mycket att läsa, lyssna och se kring Bohus Sticknings produktion och såklart från alla som stickar nu.

Jag har köpt den nya boken av Viveka Overland, verksamhetsledare på Bohusläns Museum, Bohus Stickning på nytt. Boken är välfylld av Bohuslänsk och Svensk kvinnohistoria, spännande berättelser om en annan tid inte så långt bort och även ett antal beskrivningar med mönster. Den andra boken om Bohus stickning som jag har hittat, engelska Poems of Color av Wendy Keele ska jag köpa från Amazon.

Böcker:

Podcast och radio:

Information online:

Prata Bohus Stickning med andra

Vi är många som älskar Bohus Stickning, på sociala medier hittar du likasinnade att dela tankar och bilder om stickning, mönster och annat relaterat i grupperna:

Jag är så glad över att jag hittade Bohus Stickningen som en kommande utmaning inom stickningen. Ett nytt intresse som kommer att hålla länge och jag kommer att blogga om min stickning av Vildäpplet, var så säker. <3

Foto: Maria Gustafsson av tröjor samt ur filmen Stickspåret på bion

Detta är inlägg 89, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by