Filmtajm: De väver och väver

Filmtajm: De väver och väver

Sedan några månader ser jag allt mer av vävning i mina flöden i sociala medier där jag följer många hantverkare som kreerar i olika material. Inspirerande att se hur de skapar med vävar i olika storlekar och jag hoppas att kunna lära mig att väva någon gång i framtiden. Just nu har jag inte plats för en stor vävstol så jag har kikat på de mindre så kallade bordsvävarna. Exempelvis en sådan här Rigid Heddle Loom från Ashford. För den som har plats för en stor vävstol finns det gott om fina begagnade på köp och säljsajter som Blocket.

Om du vill se och läsa om vävning så rekommenderar jag Maiko Tanaka som är en av de vävare som jag följer. Hon driver Itoma textile workshop där hon arrangerar kurser och informerar om vävning på sin sajt. Jag har tänkt att jag ska gå en av hennes kurser någon gång för att känna på hur det är väva i praktiken. För att få en uppfattning om vad erfarna vävare säger om vävning såg jag att det fanns en film som handlade om verksamheten i en vävstuga som jag också hittade i någons flöde. Sociala medier, denna guldgruva till inspiration.

En dokumentär om vävningens själ

I filmen De väver och väver samtalar journalisten med kvinnor som samlas i en vävstuga på Bornholm för att väva tyger. Att gå till vävstugan och väva är värdefullt i deras liv, det är tydligt.

De har väldigt olika bakgrund och väver olika tyger av varierande material. Samtalen var finstämda och med en empatisk känsla mellan raderna.

Kreativa inslag i väven

En av kvinnorna i filmen berättade och visade att hon vävde in kassettband för att få till effekter i tyget. Det blev så fint! Jag tyckte det var en rolig överraskning.

Väver in kasettband

Jag blev inspirerad för att blanda in kassettband i stickade projekt. När jag letade efter kassettband på Lions loppmarknad så berättade mannen där att de inte längre vill ha in kassettband för de går inte att sälja. Däremot hade de videoband, VHS, så jag köpte fyra sådana för 10 kr styck. Få se hur många meter det är på ett band och vad det kan bli för kul effekter med videobanden mixade med olika garn. Jag tänker marinblått yllegarn med effekter av de glansiga smala banden.

Se filmen på Play TV2 Bornholm

Se filmen De väver och väver på Play TV2 Bornholm den är mycket sevärd.

Foto: Gratisography redigerad av mig Maria Gustafsson samt skärmbild ur filmen.

Detta är inlägg 59, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by