Feministisk design, musik och kortfilm på Metamorfos i Göteborg

Feministisk design, musik och kortfilm på Metamorfos i Göteborg

I helgen besökte jag pop-up eventet Metamorfos i Göteborg. Metamorfos är ett feministiskt event som är designmarknad på dagen och förvandlas till klubb med scen på kvällen, på samma event. Första eventet var på jazzklubben Nefertiti i december 2011. Redan från starten har Metamorfos varit ett välbesökt arrangemang som fyller en plats med sin kreativa unika mix av design, konst och liveuppträdanden. Och inte minst möten och diskussioner.

Under tre dagar kunde vi hundratals besökare nu delta i senaste upplagan av Metamorfosen. Återigen en succé med andra ord!

Design och uppträdanden i den gamla mjölkbutiken

Platsen för pop-up marknaden var denna gång Fritidsagenturen, en tidigare mjölkbutik som nu är en mysig lokal att hyra för events av olika slag. Jag har varit där flera gånger på utställningar och kreativa kvällar med hönsestrikk och öl.

En upplyst hörna på Metamorfos

Lokalen var i helgen fylld med besökare som var där för att ta del av feministisk design, musik och kortfilm.

Arrangörerna

Linda, Kristin och Nils på Metamorfos Gbg mars 2016

Metamorfos drivs av arrangörerna Linda Gustafsson, som är min äldsta dotter, Nils Linde och Kristin Pralin. Såhär presenterar de Metamorfos på sin sajt:

Metamorfos är en pop-up designmarknad & scen som glider runt i Göteborg och skapar en plattform för feministisk design, konst, musik och annat artisteri.

Massor av snygg design med budskap

Posters, tröjor, vykort, keramik, kassar, tavlor, smycken och mycket annat kreativ design. Det mesta med feministiskt budskap. Försäljningen gick bra vad jag kunde höra och jag handlade en hel del fina grejer själv. Bland annat kassen som syns på bilden, keramik och vykort, som jag brukar köpa när jag är på utställningar. Så man kan sprida det fina.

Snyggt hantverk på MetamorfosTygkassen med tydligt budskapSmycken från Linda på Smyckorama

Se kortfilmen That´s what friends are for

Under kvällarna på fredag och lördag kunde besökarna lyssna på liveuppträdanden av flera artister. Under söndagen när jag hälsade på kunde vi besökare istället ta på oss hörlurar och se kortfilmen That´s what friends are for av Brynhildur Þórarinsdóttir. Vi var många som gjorde det och fick en stunds avskärmad upplevelse mitt i eventet. Jag tyckte mycket om såväl formatet som filmen och dess budskap om vänskap. Även om du missade Metamorfos kan du se filmen här.

Kortfilmen That´s what friends are for på Metamorfos Gbg

Brynhildur Þórarinsdóttir beskriver verket såhär på Metamorfos Facebooksida:

I det här projektet ville jag jobba med att ge plats till som är femme. Glitter&fangirling&nagellack blandad med sexualitet&trosor&mensblod. Jag tänker på femme-förakt och hur mycket den har förökats på den sista tiden: hur allt som kan uppfattas som kvinnligt ses ner på och hur det då knappt finns något som är lägre i rang än allt som kan uppfattas som flickigt&tonårstjejigt. Som ännu en metod för att få oss alla att passa in i samma mall. Och då tänker jag såhär: fuck den skiten, vi gör en femmefilm och reclaimar alltihopa.
Typ så.

That´s what friends are for är ett möte, ett kärleksbarn, en hyllning till brudar, blod, olika slags sexleksaker & onani metoder, glitter och nagellack. Featuring en massa Spice Girls.

År efter år dyker Metamorfos upp på olika platser i Göteborg

För nästan exakt ett år sedan höll exempelvis Metamorfos till på den kreativa kvartersscenen 2 Lång och då var eventet en marknad med även designers det vill säga utställarna på plats.

Metamorfos Gbg på 2Lång den 8 mars 2015

Håll utkik efter nästa event

Nästa Metamorfos är inte planerad än. För att få information om när nästa event kommer att äga rum är det ett hett tips att följa deras kanaler i sociala medier: Facebook, Instagram och Twitter med hashtag #metamorfosgbg.

Jag kommer att försöka vara där som vanligt, inte enbart som stolt mamma. Utan för att eventen är väl genomförda, urvalen av design, konst och scenframträdanden har gjorts med fingertoppskänsla ur ett feministiskt perspektiv. Icke att förglömma de utvecklande diskussionerna med arrangörer och besökare. Läs mer och se tidigare utställare och artister i Metamorfos arkiv.

Jag och gänget på Metamorfos

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 10, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by