Färgade garn med Mia Dehmer på Stickfest i Väst

Färgade garn med Mia Dehmer på Stickfest i Väst

Som jag berättade om igår så var jag med på helgkonferensen Stickfest i Väst på Marstrand i våras och där deltog jag i två kurser. En fotoskola för stickat och en workshop i att färga garn. Här ska jag berätta vad vi gjorde på workshopen i att färga garn.

Workshop i att färga garn

Efter en kort promenad i solen längs kajen på Marstrand var vi framme i en butikslokal där baljor, garn och färger var framdukade.

Mia Dehmer kör garnet i micron

Kursledaren Mia Dehmer inledde med en föreläsning om material och färger med en colour grid. Mia är mer känd som Vickevira och är en välkänd indie dyer som säljer sitt egenfärgade garn på Etsy.

Färger

Mia tipsade om att köpa ofärgade garner att färga själv hon Yarn Undyed och World of Wool. Färgpulvret som vi använde heter Landscape Dyes. Garnet vi färgade i workshopen var ljusgrått och heter Fabel sockgarn i super wash ull och nylon.

Dags att färga garnet

Här följer en bildkavalkad som tar avstamp i det ljusgrå fuktade ofärgade garnet på vilket vi strödde färgpulver och kramade för att få färgerna jämnare fördelade. Sedan slog vi in garnet i plastfolie och körde garnpaketet i microvågsugnen. Därefter sköljdes garnet för att få ur eventuell överskottsfärg. Det var jätteroligt att på verka garnets utseende genom att strö på liten aning färgpulver och se hur färgen spred sig i ullfibrerna. Avslutningsvis så ligger garnet i en härva och skiner!

Ofärgat garn

Färgpulvret

Börjar färga

Färgerna börjar samsas

Färdigfärgat garn

Garnerna körs i micron

Garnet sköljs

Mitt egenfärgade garn

När garnet var klart blev jag nästan kär i garnets vackra färger!

Stickar en sjal av garnet

Jag fick tipset att sticka med en till tråd av tunt Filisilk som fyllde ut stickningen.

Fotograferar garnet
Så jag stickade en trekantsjal till mig själv, sjalen blev lagom att knyta ett varv runt halsen.

Jag provar sjalen

Garnet blev så fint, färgerna fördelades jämnt i det stickade tyget.

Stickat i garnet
Extra kul att sticka i sitt egenfärgade garn. jag hade ingen aning om hur det skulle bli.

Tack för en rolig workshop!

Det var så roligt och mycket mer utvecklande än jag hade förväntat mig när jag valde kursen. Att se färgerna växa fram och att jag styrde det. I alla fall till en viss del, färgerna gjorde nog även som de ville. 🙂

Tack Mia Dehmer för en mycket bra worlshop!

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 80, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by