Enklare liv genom att röja en plats i taget

Enklare liv genom att röja en plats i taget

Har du som jag fler saker än du behöver? Känner du som jag för att göra en rejäl rensning hemma? Vill du som jag bo i ett hem med färre saker?

Svarar du ja, ja, ja?

Välkommen! Du har kommit rätt för här kommer inspiration för att ta ett steg i rätt riktning. Vi är nämligen inne i en period av att röja och rensa upp i hemmet.

Framgångsfaktor är avgränsade områden

I vårt nya liv så bor vi på en plats efter 6 år som särbos och våra barn är vuxna och har egna hem. Det betyder att vi har satt igång att välja ut hur vi vill ha det i syfte att få till en enkelhet här hemma. Så nu mergar vi ihop två hem. Utan massa bra att ha saker. Det är verkligen en utmaning när man gillar saker. Och har saker från olika perioder i livet sedan många år. Nu har vi målet att få till ett enkelt hem som fungerar framåt i livet med två vuxna.

Vi har börjat rensa saker på olika platser i hemmet med ett område i taget. Det tar längre tid än att köra loss överallt samtidigt men jag tycker att detta fungerar bättre.

Hittills är vi helt färdiga med:

  • Bokhylla med gamla romaner
  • En buffé med glas, flaskor och udda skålar etc.
  • En buffé med ett mayhem med gamla serviser, prydnadssaker etc.
  • Ett linneskåp med spel, sängkläder, dukar etc.
  • Tygförrådet
  • Kokbokshyllan
  • Garderober

Planera och ladda upp för röjet

Mitt bästa tips är att tänka ut hur man vill ha det när man har rensat färdigt. Börja sedan med att sortera en lagom mängd saker. Det finns väldigt mycket skrivet i ämnet rensa i röran. Såväl artiklar som böcker är populära vilket visar det stora intresset Det kallas ofta declutter.

Den prioritering som hjälper mig är att välja ett avgränsat område, exempelvis ett skåp, förråd eller rum. Plocka ur allt som är däri. Torka ur. Gå därefter genom alla saker och välj mellan följande tre högar/påsar/lådor:

  • Skänka
  • Slänga
  • Spara

Själv har jag valt att fokusera på de första två för att kunna få till ett fungerande hem med färre saker.

+ Ge tillbaka det som är lånat.

+ Sälj det som kan ge tillbaka ett ekonomiskt värde. Planera in fotografering, formulera säljande text och publicera på säljsajter som Blocket och Tradera.

Gör sedan klart med det som ska slängas och skänkas bort.

Känslosam aktivitet som tar energi

Det tar energi att rensa röran hemma. Därför har jag kommit fram till att det är smart att ta ett område i taget, för då kan orken få tryta och minnen får utrymme att svämma över vid tillfälle. Jag ser till att ha gott om tid för att slippa känna mig tvingad att göra klart om jag blir trött på det hela.

Lästips

Foto: Maria Gustafsson – som sorterar kläder.

Detta är inlägg 35, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by