En månad med växtfärgning har gett 42 färger och nyanser

En månad med växtfärgning har gett 42 färger och nyanser

I början av augusti, för ganska exakt en månad sedan, skrev jag att jag var sugen på att prova att växtfärga garn. Jag samlade information för hur man skulle gå tillväga och köpte färger, betningsmedel, nya och begagnade böcker, ofärgat ullgarn, hinkar med mera.

Startade min nya passion med renfana

Efter att ha börjat färga garn med den klassiska färgväxten renfana som mamma hade plockat på en allmänning bredvid sitt hus – ville jag bara fortsätta färga med fler växter.

Att växtfärgning kunde vara en så givande aktivitet hade jag ingen aning om men så var det.

Jovisst, det är tungt med fulla kastruller, blött med all tvätt och sköljning av garnerna, tidsödande med mycket väntan på att såväl färgsopporna med växter som betningsbaden ska värmas upp långsamt, sedan sjuda i minst en timme, därefter svalna, sedan upprepa processen med färgbaden. Det är ett räknande och vägande för att få till rätt mängder av garner, färger och betningsmedel. Det är svårt, hett, slabbigt och svettigt. Men ändå eller kanske tack vare utmaningarna. I love it!

Det stod klart för mig: Att växtfärga är ju jättekul. Mer mer!

Och mer har det blivit minst sagt. Till dags dato har jag färgat fram 42 färger och färgnyanser. Se alla dessa på bilden ovan. Så vackra!

Följ färgningen på #mikumaria_växtfärgar på Instagram

Under färgningsprocessen har jag delat bilder och information med taggen #mikumaria_växtfärgar på Instagram. Inläggen är mina anteckningar även om jag har antecknat på papper också för varje färgning.

mikumaria_va%cc%88xtfa%cc%88rgar-pa%cc%8a-instagram

Jag har markerat med taggar som #naturaldye #mylocaldyeplants och växterna namn på svenska och engelska. Växtfärgning är ett globalt intresse och det är roligt och lärorikt att följa andra på Instagram som växtfärgar.Taggarna gör det enkelt att hitta varandra.

Färgerna blir så vackra

Även om hela processen är givande, ja, utom all väntetid då, så är det något alldeles speciellt att se färgerna i solskenet. Det lyser och gnistrar om garnet på ett sätt som vanliga garnfärger saknar.

garnerna i solen

Jag har lyckats men även misslyckats och lärt mig massor under denna månad. Inom kort kommer jag att blogga om mina lärdomar, praktiska tips och sådant som jag hade nytta av. Så kan fler upptäcka hur kul det är att färga med växter.

Nästa steg är indigo

Nästa steg för mig är att färga med indigo som är en helt annan process än den jag har gjort hittills. Det ska bli spännande!

Foto: Maria Gustafsson

Next Post:
Previous Post:
This article was written by