Cheesecake på grekisk yoghurt och kokosgrädde

Cheesecake på grekisk yoghurt och kokosgrädde

När jag såg den här bilden på den höga saftiga chesecakebiten på Pinterest pinnade jag den snabbt till min board Healthy & Comfy food. Där samlar jag bilder och länkar på mat som verkar god och nyttig, helst båda samtidigt. Sajten Pinterest är verkligen en guldgruva när det gäller att hitta mer av sådant man är intresserad av oavsett om det gäller mat, hantverk, resmål, uterum, konstverk eller något helt annat.

Bilden på den smaskiga cheesecaken var länkad till en blogg med recept, så jag tänkte prova att göra cheesecaken någon dag när vi vad sugna på något gott.

Sagt och gjort, jag provade att göra efterrätten och den blev supergod. Friskt syrlig i smaken, mjuk saftig konsistens och fin att se på. Oftast tillagar man cheesecake på den mjuka gräddiga osten Philadelfiaost vilket gör att konsistensen på fyllningen blir mjukt krämig och ändå fast så att cheesecaken håller sig stående utan att rinna ut på fatet. I den cheesecaken som jag hittade använder man istället grekisk yoghurt som är lättare i konsistensen. För att få en fastare och hållbar form lägger man till gelatin.

Kolla in den här skönheten!

Cheesecake på grekisk yoghurt och kokosgrädde

Tillagning

Den här cheesecaken behöver ingen ugn eller frys i sin tillagning. Det är bara att blanda till de olika lagren botten, fyllning och topping och ställa i kylen mellan varven.

Dags att blanda ingredienserna till cheesecake på grekisk yoghurt

Receptet finns på bloggen Bare Root Girl: A No-Bake Greek Yogurt & Berry Cheesecake.

Jag följde receptet något sånär och lade till socker och mer saft och skal av citron, blandade till smeten tills jag tyckte att smaken var frisk och god. Då lade jag gelatinpulver i vatten och smälte det sedan. När detta svalnat rörde jag ner det lite i taget så att smeten skulle få gelatin jämnt fördelat. Annars kan det bli klumpar och det ger en otrevlig känsla.

Kakbotten på plats i formen

Som botten skulle det enligt receptet vara rostade mandlar som bas och även om det låter jättegott så hade jag inte den tiden när jag lagade till cheeseckaken. Istället valde jag att göra en traditionell cheesecakebotten med smulade digestivekex blandat med smält smör. Efter att ha blandat samman dessa två ingredienser tryckte vi ut smulorna till en botten av en plastad form. Med hjälp av baksidan av en matsked var det lätt att få till en fast botten. Plasten hjälper oss senare få upp cheesecaken i ett stycke för serveringen. När smulorna är tillplattade får botten stelna till en stund i kylen medan vi blandade till fyllningen.

Fyllningen på plats för att kylas

När fyllningen var sammanblandad med gelatinet, se ovan, så hällde jag den krämiga fyllningen över botten och täckte med plasten för att skydda ytan. Nu behövde cheesecaken några timmar i kylen för att stelna och sätta sig.

Som topping valde jag god färdigköpt svartvinbärssylt, det bröt av perfekt mot den syrliga fyllningen.

Härligt hög cheesecake

Sedan var det äntligen dags att smaka. Olika smaker, färger och konsistenser på botten, fyllning och topping.Så gott att det var svårt att sluta äta. Supergott helt enkelt!

Några tips

  • Cheesecaken höll fint flera dagar i kylen täckt med plast, så den är perfekt att göra inför kalas. Bara att tillaga botten och fyllningen dagen innan och lägga på toppingen vid serveringen.
  • För att få till olika smaker är det lätt att byta ut till exempelvis rostade hasselnötter i botten, apelsin i fyllningen och chokladkräm som topping.
  • Gör dubbel sats och tillaga i en stor rektangulär form. Servera i kvadratiska bitar med extra topping som sås.

Jag rekommenderar det här receptet när man är sugen på en god efterrätt som passar när man vill göra något lättlagat och ändå riktigt gott.

Foto: Maria Gustafsson

Detta är inlägg 56, i intitiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg i snitt per dag i 100 dagar från den 1 mars 2016.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by