Bland skulpturer och får på Pilane

Bland skulpturer och får på Pilane

I år fyller skulpturutställningen i Pilane 10 år. Grattis arrangören Peter Lennby! Peter har kombinerat historisk mark med gravfält och fårskötsel med internationell modern konst.

Modern konst mitt bland fåren

Vi körde till Pilane med våra barnbarn, vattenflaska och en picknickkorg.

I år är det alltså redan tionde året som konstverken hittar hem bland fårskocken på de grönskande kullarna i Pilane. Jag minns när jag läste om att det hela skulle starta, jag tyckte att det var ett djärvt drag att samla ihop och ställa ut konstverk i en hage på Tjörn. Sedan dess har många människor strömmat genom grinden och njutit av natur, kultur och skulptur.

I fjol skrev GöteborgsPosten om utställningen i en fin artikel om Peter Lennbys arrangemang.

Three organic strings inspekteras av barnbarnen

Three organic strings inspekteras av barnbarnen

14 meter högt huvud

Det första vi såg när vi körde ner för backen innan vi parkerade var ett spektakulärt konstverk som är placerat högst upp på berget. ”Ett vitt huvud” ropade barnen från baksätet.

Barnbarnen framför Anna

Skulpturen Anna av konstnären Jaume Plensa är ett vitt huvud som mäter 14 meter och det tronar mäktigt över hela Pilanes skulpturpark.

Annas lugna utstrålning fascinerade såväl vuxna som barn.

De fjorton konstverken är jämnat utspridda i området så att man ser enbart något eller några från sin plats. Detta eftersom marken är så kuperad och bergig.

Våra barnbarn sprang från den ena till det andra konstverket och knackade försiktigt på dem ”för att höra om de ekade”. Vissa ekade mer än andra, exempelvis Hoop La ekade väldigt bra både med rop och knackningar.

Hoop La på Pilane

Hoop La på Pilane ekade ”som när man knackar på trappräcket hemma i svalen”.

Det är lätt att trivas i Pilane. Där finns ett lugn och min erfarenhet är att man stannar ofta längre än vad man har tänkt från början. Så också denna gång.

Perfekt för hela familjen

Naturen är härligt kuperad med ängar, kullar och berg så det är perfekt utflyktsmål för hela familjen. Vi bredde ut filten en bit ifrån skulpturerna och njöt av vacker gammal odlad mark medan barnen sprang omkring efter fikan.

Inträdet kostar 100 kr per vuxen, 50 kr för unga över 15 år och barn går gratis. Utanför entrén står några bajamajor. Det enda jag saknade var en vattenkran för att fylla på vattenflaskan. För det går åt vatten när man promenerar runt en varm sommardag.

Vi avslutade årets besök på Pilane med att säga hejdå till fåren som sökte svalka under träden.

Vi säger hejdå till fåren

Pilane är ett perfekt utflyktsmål när man får besök eller bara känner för att hitta på något en dag. Och du, kom ihåg vattenflaskan.

Foto: Maria Gustafsson

Next Post:
Previous Post:
This article was written by