Är bokashi något för oss?

Är bokashi något för oss?

Ända sedan 90-talet har vi komposterat vårt organiska hushållsavfall. När vi bodde i bostadsrätt så lade vi avfallet i bruna papperspåsar som hämtades. Här i huset har vi termokomposttunna som har fungerat jättebra sedan vi flyttade till huset -99. Vi lägger i skal, matrester och rens, strör på sågspån ibland och rör runt – allt sjunker ihop med maskarnas hjälp till en kraftig jord som vi lägger ur i trädgårdslanden.

Nu har det kommit en annan metod för att omvandla hushållsavfallet till näringsrik jord, metoden heter bokashi. En snabbare annorlunda metod som fermenterar avfallet som när det grävs ner i jorden omvandlas till jord snabbare. Min vän Kajsa Melén som har en stor odlingslott, startade med bokashi i våras och hon är supernöjd. Hon har gett oss länkar och vi läser, ser på videos och funderar om bokashi är något för oss. Undrar hur våra tomater på bilden ovan skulle trivas i bokashijord?

Bokashi

I Japan har bokashi använts länge. I motsats till traditionell kompostering som handlar om att långsamt bryta ner avfallet till jord så fermenterar man avfallet i bokashi. Jäsningen sker i hinkar där man varvar avfallet med vetekli blandat med EM, effektiva mikrobakterier. EM kan också duschas på med en sprayflaska med lösning. Så man kan säga att i bokashin så konserverar man avfallet tills det kommer ner i jorden då det omvandlas till jord på bara två veckor. Bokashi lär vara en enkel metod som går fort att komma igång med.

Så länge avfallet är i hinken med lufttätt lock så blir det inte till jord utan ser mest ut som avfallet gjorde från början om än mosigare. Under våra kalla årstider då marken är för hård för att gräva ner något i kan hinkarna stå utomhus och vänta. Till och med frysa utan att förstöras. När våren kommer gräver man ner innehållet i jorden.

Lakvatten

Medan avfallet fermenteras så släpper det ifrån sig vätska. Olika mycket beroende på hur blött avfallet är. Denna lakvätska är proppull med nyttiga mikrobakterier och är mycket populär att vattna med. 1 del lakvätska ska spädas med 100 delar vatten till ett nyttigt näringslösning för växter såväl ute som inne. Enligt många bokashi-odlare ger vattnet växterna extra kraft och styrka. Om man inte kan ta hand om lakvattnet direkt så går det bra att frysa in. Exempelvis i istärningspåsar. Då är det säkrast att märka upp så man inte klickar ner lakvatten i såsen i tron att det är vin.

Introduktionsvideo till bokashi

På YouTube finns det mycket information om bokashi, här är en informativ video som berättar om hela processen med bokashi i hemmet.

Effektiva mikrobakterier, EM

Det fins två sätt att tillsätta de effektiva mikrobakterierna i hinkarna, antingen strör man ut bokashiströ, vetekli med EM i, eller så sprayar man på en accelerator, en lösning med EM i.

Strö och lösning finns att köpa färdiga och kan även göras hemma. Med en flaska flytande EM hemma så kan man vattna ut EM på större ytor och även spraya på om innehållet i hinken luktar illa.

Här finns en förteckning över de nyttiga mikroberna som jobbar för oss i bokashin.

På sajterna Wexthuset, Mikrojord och Bokashi.se finns allt man behöver för att komma igång, mycket information och utrustning att köpa.

Gör eget bokashiströ

Genom att blanda ihop vetekli med EM, vatten, salt och keramiskt pulver så gör man enkelt sitt eget bokashiströ som visas i videon här.

Hinkar med eller utan kran

Ja, vad ska man lägga avfallet i då? Vilka hinkar är bäst? Man kan göra som min vän Kajsa, hon köpte med ett startpaket från Wexthuset, två snygga hinkar med kranar.

I såväl diskussionsgrupper som i bloggar sprudlar kreativiteten för att bygga ihop sina bokashihinkaregna varianter av bokashibehållare. DIY, gördetsjälv-varianter med gratis hinkar från pizzerian eller konditoriet med fastlimmade kranar från baginboxlådor.

ebay.com, sök bokashi, finns som vanligt det mesta att köpa, så även för bokashi. Bland annat flera olika startpaket med hinkar, redskap och bokashiströ.

Ytterligare en variant är att man förvarar bokashin i så kallade biopåsar.

Odla i bokashijord

Något som lockar oss är att göra vår egen jordfabrik i trädgården. Jag har hört i olika podcasts om odling att det är ohållbart för miljön med den färdigköpta jorden med torv och kalk, där brytningen av dessa ämnen skadar naturen. Tänk så smart att låta all näring från vårt matavfall gå direkt ner i jorden och förbättra för växterna i vår trädgård istället. Då kan vi sluta köpa jord på påse.

I diskussionsgrupper och i bloggar visar nöjda bokashi-användare hur stora deras växter har vuxit i bokashi. Antingen i jorden eller vattnade med lakvattnet.

Diskussiongrupper om bokashi

På Facebook finns det minst två aktiva diskussionsgrupper om bokashi:

Passar bokashi för oss?

Som det ofta är när något är nytt och nyttigt så skapas det en hype, det blir en slags hejjarklacksstämning kring fenomenet. Den känslan får jag stundtals i diskussionsgrupperna. Samtidigt så ser jag att Kajsas odling växer sig ovanligt stor i år och att hon är nöjd med hur hennes bokashi fungerar. Så vi måste prova innan vi kan säga om det passar oss eller inte.

Några av våra funderingar:

  • Vår vanliga kompost fungerar bra, den tar dock lång tid. Inget säger att vi måste fortsätta med den om bokashi fungerar bättre.
  • Det känns ovant att handskas med EM, de effektiva mikrobakterierna.
  • Någon sjöng en gång om våra vänner mikroberna, känns lite som science fiction att ta in dem i köket. Är detta framtiden?
  • Nu när vi är två personer har vi ganska lite hushållsavfall jämfört med när vi var sex personer hemma. Så bokashi skulle nog kunna fungera med lagom stora hinkar.
  • Vi gillar att göra saker själva, det tilltalar oss att vi kan fixa vårt bokashi-system så att det passar oss.
  • Nu när vi skissar på ett stort växthus så är en riktigt bra och näringsrik jord såklart en självklarhet.
  • Var ska alla hinkar stå på vintern?
  • Är det mindre eller mer slabbigt än komposten?

Foto: Maria Gustafsson

Next Post:
Previous Post:
This article was written by